Výživné? Zákon, který podruhé vyzkouší prezidenta

Martina Macková
7. 10. 2007 0:00
Poslanci zvažují: Budou státní alimenty?
Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kontroverzní norma, která by měla přinést peníze dětem, ale zároveň ulehčit situaci neplatičům. Zákon o náhradním výživném opět schvaluje Parlament.

Zákon má vyplácet nejchudším samoživitelům část peněz namísto druhého rodiče a pak je od dlužníků vymáhat.

Poslanci zvažují: Budou státní alimenty? - ČTĚTE ZDE

Druhý pokus přes Klause

Loni si už cestu přes zákonodárce zákon vyšlapal. Ztěžka prošel přes poslance, senátoři ho odmítli. Nakonec se ale především díky vládní ČSSD dostal až na Hrad. Tam ho názor prezidenta Václava Klause loni v červnu zastavil.

"Zákon neřeší problém," zdůvodnil Klaus. Nyní sociální demokraté zkouší zákon prosadit podruhé. Prezidentovo veto se totiž loni kvůli volbám už sněmovna nestihla pokusit přehlasovat.

ČSSD je už ale stranou opoziční a prezident je stále stejný. "Děti samoživitelů tento zákon potřebují," míní ale poslankyně a autorka normy Anna Čurdová (ČSSD).

Zatím s doporučením

Zákon tento týden doporučil výbor pro sociální politiku, který vede místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, schválit. Komise pro rodinu ho naopak zamítla s tím, že nemůže přenášet povinnost na stát a občan si má sám vymáhat dluhy.

Sněmovna by o zákonu měla hlasovat tento měsíc.

Foto: ČSSD

Rodičům dětí, jimž bývalý partner či partnerka výživné na potomka neplatí, by mohl podle návrhu ČSSD stát dávat 2625 až 3795 korun měsíčně, a to podle věku dítěte. Dětem, které ještě nemají 15 let by stát posílal tři čtvrtiny výživného stanoveného soudem, starším celou částku.

Nárok by však měly jen neúplné rodiny, jejichž příjem nepřesahuje trojnásobek příslušného životního minima. Je však pravděpodobné, že ODS zákon ještě změní.

Stát odpustí dlužné alimenty

Ministr práce a sociálních věcí totiž nesdílí optimismus Čurdové, že se státu bude dařit dluhy od neplatících rodičů vymáhat.

Jeho ministerstvo totiž zapracovalo do zákona o hmotné nouzi paragrafy, které odpouští dosavadním neplatičům alimentů dosavadní dluhy. Zákon bude platit od ledna.

Znamená prakticky, že všechny dluhy na výživném, které se státu do konce roku nepodaří vymoci, budou promlčené.

"Stát je vždy ve výhodnější pozici než osamělý rodič. Mělo by se vymáhat, takto je poselství jasné: nemusí se platit. Ten, kdo by měl použít všech nástrojů k vymáhání, rezignuje," řekla Aktuálně.cz Čurdová.

Stát loni vyplatil příspěvky na výživu nezaopatřených dětí v celkové hodnotě 95 milionů korun. Vymáhat soudem stanovené výživné od matek nebo otců se přitom státu dařilo pouze asi v deseti procentech případů.

Vězení za alimenty? Jen když neplatíte úmyslně ČTĚTE ZDE

Ročně se v Česku rozvádí kolem 30 tisíc párů, děti mají asi dvě třetiny z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy