Výmluvy řidičů na osobu blízkou skončí, řekli poslanci

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 6. 2011 13:42
Zákon, který nyní putuje do Senátu, zvýší i věk pro řízení silných motocyklů, a to na 24 let
Foto: Radek Pecák

Praha - Výmluvy řidičů na osobu blízkou při spáchání dopravního přestupku mají podle poslanců skončit. Sněmovna schválila změnu silničního zákona, podle které by napříště byl za provoz vozidla zodpovědný jeho majitel, ať už ho v době přestupku řídí kdokoliv.

Prakticky by tak odpadla možnost majitele vozidla, kterého si policie předvolá například pro rychlou jízdu, říct, že osoba, která auto v tu chvíli řídila, je osoba jemu blízká a tudíš identitu nemusí policii prozradit.

Pokusů vyřešit výmluvu na osobu blízkou bylo ve sněmovně už víc. V minulém volebním období se část poslanců snažila prosadit povinnost registrovaného majitele vozidla prozradit identitu toho, kdo přestupek spáchal. Část sněmovny - zejména z řad ODS - tehdy namítala, že to podporuje udavačství.

Současná změna by nenutila majitele vozidla prozradit, kdo auto v době spáchání přestupku řídi. Pokutu by ale automaticky zaplatil právě majitel, a to až do výše 10 tisíc korun. Zároveň mu ale nehrozí, že by mu policie odebrala trestní body.

Pokutě by se vyhnul pouze v případě, že prokáže, že mu auto někdo ukradl nebo ho na někoho jiného právě převádí.

Zároveň by zákon zvýšil věk pro řízení silných motocyklů, a to na 24 let. Výjimkou by byl jen ten, kdo by měl alespoň dvouletou zkušenost s řízením slabších motorek.

Také u slabších strojů by se posunula věková hranice: napříště by je směl řídit jen ten, kdo dosáhl 18 let, zatímco dnes stačí 17 let.

Novela by zároveň měla zamezit, aby mohl mít řidič více řidičských průkazů. České úřady by musely kontrolovat, zda už žadatel o řidičský průkaz nějaký jiný nemá. To má zamezit případům, kdy policie zabaví řidičský průkaz, ale řidič si obstará jiný, třeba i v jiné zemi Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy