Policie žádá o vydání senátorky Janáčkové. Pro rasismus

Red dom
9. 3. 2008 20:50
Senátorka má být zbavena imunity, míní policie
Místopředsedkyně volební komise a nezávislá senátorka Liana Janáčková přiznala sympatie pro prezidentského kandidáta Klause.
Místopředsedkyně volební komise a nezávislá senátorka Liana Janáčková přiznala sympatie pro prezidentského kandidáta Klause. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vydejte nám senátorku Lianu Janáčkovou, žádá policie její kolegy z horní komory českého parlamentu.

Obvinění nezávislé senátorce podle HN hrozí za rasistické výroky, které pronesla jako starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. Jde o případ, na který loni upozornil deník Aktuálně.cz

Na jednání, kde řešila problémy osady Bedřiška obývané Romy, tehdy mluvila například o přemnožení cigánů a jejich odstřelovaní dynamitem.

Policie už poslala do Senátu žádost o zbavení imunity. V senátorčiných výrocích, učiněných na adresu Romů, spatřuje policie trestný čin hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, řekl listu mluvčí ostravského státního zastupitelství David Bartoš.

Pro mne je to nová informace, nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat, reagovala Janáčková.

Souvislosti:
Nábojnice jako hrozba? Dostalo ji už pět politiků
Označil Romy za sebranku hajzlů, vyšetřuje ho policie
Politici atakují romskou menšinu. Bez omluv
Šabatová: Senátorka Janáčková spáchala trestný čin
Jsem rasistka, zní z pásky výrok senátorky Janáčkové

Policie případ prověřovala od loňského července, kdy konkurent Janáčkové z ostravské radnice Radomír Michniak zveřejnil nahrávku z inkriminovaného jednání.

Ztráta imunity nehrozí Janáčkové poprvé. V únoru 2006 ji policie chtěla stíhat za zneužití pravomoci veřejného činitele: jako starostka prý neoprávněné vyplatila pětimilionové odstupné provozovateli místního koupaliště. Senátoři ji nevydali.

 

Právě se děje

Další zprávy