Vydání Parkanové už dnes. Třetina TOP 09 bude pro

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 7. 2012 6:45
Pokud sněmovna Parkanovou nevydá, mělo by se hlasovat o nedůvěře vládě, varují komunisté
Vlasta Parkanová.
Vlasta Parkanová. | Foto: Reuters

Praha - Kolem vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání přituhuje: Věci veřejné zvažují mimořádnou schůzi sněmovny kvůli "chování ministra Kalouska" v této kauze a komunisté pohrozili, že pokud by sněmovna Parkanovou nevydala, mělo by se hlasovat o vyslovení nedůvěry Nečasově vládě.

O vydání či nevydání Vlasty Parkanové budou poslanci rozhodovat už ve středu odpoledne.

V tuto chvíli to vypadá, že sněmovna Parkanovou spíše vydá: pro jsou sociální demokraté, Věci veřejné i komunisté, kteří v úterý vyloučili, že by snad opustili sál, a tím snížili kvorum potřebné pro vydání.

Už to samo o sobě by při plném obsazení sněmovny znamenalo 92 hlasů pro vydání.

Zcela jistě se k nim přidá i část ODS - např. předseda klubu Zbyněk Stanjura už dříve prohlásil, že pro něj bude rozhodující jen jednoznačné doporučení imunitního výboru.

TOP 09 rozpolcená, třetina bude pro

Ten v úterý poslancům doporučil Parkanovou vydat, a to 10 hlasy z 15.

Policie žádá vydat ke stíhání Vlastu Parkanovou za to, že si nenechala pro nákup vojenských letounů CASA vypracovat posudek na "cenu obvyklou". Škodu státu policisté odhadli na 658 milionů korun.

Pro vydání bude hlasovat i část klubu TOP 09, přestože se za Parkanovou klub staví a opakuje, že věří v její nevinu - část klubu ale podporuje stanovisko, že zákonodárce nemá v podobných případech chránit imunita. Část je naopak výrazně proti. Podle odhadu po úterním jednání klubu je poměr zhruba třetina pro vydání a dvě třetiny proti.

Zcela odmítavě se ale klub staví k případné mimořádné schůzi nebo zvláštnímu bodu jednání sněmovny, kde by se mělo probírat chování ministra Miroslava Kalouska v posledních dnech, hlavně pak jeho telefonát vyšetřovateli v kauze CASA.

"Domníváme se, že chování ministra financí je hluboko za hranicí demokratického systému. V jakékoliv jiné zemi by byl takovýto ministr okamžitě a na místě odvolán," prohlásila na Kalouskův účet předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová.

"Ať si Věci veřejné zametou nejdřív před vlastním prahem. Jejich odsouzený poslanec a faktický lídr strany je stále ve sněmovně," podotkl k tomu předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Komunisté: Je možné hlasovat i o vládě

"Pokud nás poslanci Věcí veřejných osloví, nemáme problém se připojit k žádosti o mimořádnou schůzi," říká naopak předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

A přitvrzuje: "Dokonce si myslíme, že pokud sněmovna Vlastu Parkanovou nevydá, mělo by se hlasovat o vyslovení nedůvěry této vládě."

Ministr financí Kalousek v minulých dnech vehementně obhajoval Vlastu Parkanovou a tvrdil, že její vydání trestnímu stíhání je nesmyslné. Týdeník Respekt poté zveřejnil, že volal policejnímu vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi, který označil telefonát za nátlak.

Miroslav Kalousek telefonát potvrdil. Popřel ale, že by vyšetřovateli jakkoliv vyhrožoval.

Případem se zabývala i vláda, na jejíž schůzi premiér Petr Nečas (ODS) varoval své ministry, aby tímto způsobem s policií už nekomunikovali.

Zda bude sněmovna skutečně diskutovat o "chování ministra Kalouska", není v tuto chvíli jisté: poslanci, kteří diskusi požadují, musí nejen sehnat podpisy pro svolání mimořádné schůze, ale mít pak i dost hlasů na to, aby prosadili její program.

 

Právě se děje

Další zprávy