VV znovu hlasují o vládě. První pokus selhal

Eliška Bártová Domácí Eliška Bártová, Domácí
10. 7. 2010 14:00
První hlasování provázely technické potíže. Místo NE se ukázalo ANO
ANO nebo NE? V tom neměli véčkaři v pátek vůbec jasno. Stroj je mátl
ANO nebo NE? V tom neměli véčkaři v pátek vůbec jasno. Stroj je mátl | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Věci veřejné v sobotu v 10 hodin odstartovaly znovu své referendum o vznikající koaliční vládě. První, páteční pokus skončil fiaskem. Hlasování provázely technické komplikace.

Jak v pátek upozornil online deník Aktuálně.cz Véčkařům, jak si registrovaní příznivci Věcí veřejných říkají, se při nesouhlasném hlasování objevilo ANO namísto NE.

Předseda strany Radek John poté na tiskové konferenci přiznal, že systém hlasování selhal a referendum zrušil s tím, že Véčkaři mohou znovu hlasovat od soboty 10 hodin do pondělního poledne.

Aktuálně.cz bylo v sobotu u opětovného hlasování jedné z véčkařek, při jejímž hlasování včera webový systém selhal a nahlásil, že místo zvolené odpovědi NE, hlasovala pro ANO.

Zda systém už funguje správně není jasné, ale graficky se již po sobotním odhlasování objevila zvolená volba, pro kterou příznivkyně strany hlasovala.

18 000 neznámých

Obrazovka po negativním hlasování véčkařky ukázala odpověď ANO
Obrazovka po negativním hlasování véčkařky ukázala odpověď ANO | Foto: Aktuálně.cz

Věci veřejné dovolily hlasovat jen těm příznivcům, kteří se přihlásili do termínu voleb.

"Je to osmnáct tisíc konkrétních lidí, o nichž víme, kdo jsou," řekla Aktuálně.cz v červnu vyjednavačka a programová ředitelka strany Kristýna Kočí. "Dříve tam byly nějaké možnosti zaregistrovat se víckrát, ale teď už je to velmi složité a ovlivnění je v tom množství véčkařů podle nás nemožné."

Strana v referendu položila svým véčkařům otázku "Souhlasíte se vstupem VV do vlády na základě takto vyjednané koaliční smlouvy?" Přihlášení příznivci pak mohli zvolit mezi variantou ANO a NE.

Zatímco v pátek měli hlasující možnost si pročíst jen několik kapitol z dojednané koaliční smlouvy, v sobotu již měli k dispozici plné znění smlouvy.

Při pátečním hlasování ale systém selhal. Poté, co online deník Aktuálně.cz upozornil na hlasování s chybně uvedeným výsledkem, přihlásili se další Véčkaři se stejným problémem.

Ačkoliv vedení strany ujistilo, že šlo jen o technickou chybu zobrazení, ale jinak že byl výsledek započten správně, referendum v pátek raději Věci veřejné zrušily a přesunuly na sobotu.

Podle informací Aktuálně.cz právě v pátek předělávali webový technici strany internetové stránky.

Partněři jsou opatrní

Koaliční partneři se k technickému selhání VV referenda stavěli rezervovaně. Smlouvu budou schvalovat všechny tři strany, jen Věci veřejné ji podrobí názoru svých příznivců.

A bude to pro ně závazné. Pokud véčkaři koaliční smlouvu odmítnou, bude to pro nově vznikající vládu Petra Nečase velký problém. Věci veřejné ji totiž nepodepíší, projekt tak může skončit buď krachem nebo jen koalicí dvou stran s případnou podporou VV.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění koaliční smlouvy

V ostatních dvou stranách je riziko odmítnutí koaliční smlouvy menší. Nikdo ze stranických orgánů ODS a TOP 09, které ji budou schvalovat, zatím dokument veřejně nekritizoval.

 

Právě se děje

Další zprávy