VV pozastavily Babákovi členství kvůli pochybným darům

Domácí Domácí
31. 5. 2011 16:14
Kalouskův úřad v pondělí předal kauzu poslance Babáka policii
Poslanec Michal Babák.
Poslanec Michal Babák. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní strana Věci veřejné pozastavila členství svému poslanci Michalu Babákovi, který je oficiálně (podle výročních zpráv) jedním z největších stranických sponzorů. 

Paradoxně přestává být Michal Babák véčkařem právě kvůli miliónům, které do stranické pokladny poslal. O partajní legitimaci přišel minimálně na nějaký čas poté, co se o jeho milionové dary začala zajímat policie.

"Michal Babák nabídl dočasné pozastavení členství ve straně," stojí v tiskovém prohlášení VV. "Předsednictvo pozastavení členství jednomyslně přijalo a zdůraznilo, že tak učinilo na výslovnou žádost Michala Babáka, nikoli proto, že by bylo známo porušení stanov nebo etického kodexu," vzkázala nejmenší vládní strana.

Babák a Věci veřejné

  • Michal Babák vystupuje za Věci veřejné jako expert na důchodovou reformu.
  • Podle zveřejněných nahrávek z neformální schůzky straníků má být tím, kdo ve stranických financích "provádí krizový management".
  • Byl také jedním z kandidátů na předsedu strany, ale několik dní před volbou s odvoláním na kauzu svých darů kandidaturu složil.

Policie začala Babákův případ řešit poté, co jeho účty a finanční transakce prověřili detektivové ministerstva financí. Ti zkoumali   Babákovy peníze několik týdnů, když je na pochybnosti o jejich původu upozornila podle zákona jedna ze zdejších bank.

Ukázalo se totiž, že část ze sponzorských peněz se objevila na poslancově účtu hotovostním vkladem na přepážce. Takovou transakci u většího objemu peněz banka automaticky považuje za podezřelou.

Na Babákův účet bylo přímo na přepážce banky v rozmezí necelého tři čtvrtě roku ve třech vkladech přidáno hotově celkem 1,2 milionu korun. Ty samé peníze pak obratem putovaly na účet Věcí veřejných, tentokrát už bezhotovostně, převodem z účtu na účet.

Financování strany prověří audit

Věci veřejné minulý týden oznámily, že si zadaly forenzní audit, který provede mezinárodní auditorská firma BDO. Má být dokončen za šest až osm týdnů.

"Je nejvyšší čas vyvrátit veškeré spekulace. Transparentněji už postupovat nemůžeme. Závěrečnou zprávu auditu samozřejmě zveřejníme," uvedl předseda strany Radek John.

Součástí postupu forenzního týmu je dotazníkový průzkum k případným závažným skutečnostem, jež by mohly být známy členům současného či bývalého širšího stranického vedení v centru i regionech. Členy strany auditoři osloví zkrácenými dotazníky elektronicky. Obrátí se také na členy bývalého vedení VV, kteří již nejsou členy strany.

 

Právě se děje

Další zprávy