VV chtěly zlého vyjednavače, proto je Bárta šéfem klubu

Kateřina Eliášová
12. 7. 2011 16:00
Bárta nahradí v čele sněmovního klubu Karolínu Peake, která je novou členkou vlády
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Navzdory tomu, že ho chce policie stíhat kvůli úplatkářské aféře, získal architekt strany Věci veřejné a exministr dopravy Vít Bárta novou významnou funkci v politice.

Poslanci VV ho zvolili novým šéfem poslaneckého klubu, vystřídá Karolínu Peake, která naopak míří do vlády, z níž Bárta letos na jaře pod tíhou svých skandálů odešel. 

Proti Bártovi mělo jít původně pět protikandidátů, Radim Vysloužil, Kateřina Klasnová a Milan Šťovíček to však nakonec vzdali, a tak se proti němu postavili jen místopředsedové Dagmar Navrátilová a Viktor Paggio.

Bártovi dalo hlas 14 poslanců z 19 přítomných, Paggio dostal 3 a Navrátilová 2 hlasy.

Zlý muž na rozpočet

Zatímco koaliční poslanci v kuloárech většinou nad Bártovým zvolením kroutili hlavou a glosovali to na sociální síti Facebook, jejich kolegové z Věcí veřejných mají jasno: Zvolení bylo nutné, protože koaliční vyjednavači chtěli Bártu vystrnadit z vyjednávacího týmu.

"Dávali mu najevo, že nemá žádný mandát, a snažili se ho tak vytlačit, že se to stalo největší kvalifikací pro VV, aby jej zvolily šéfem klubu," řekl Aktuálně.cz předseda strany Radek John (VV). "Čeká nás tvrdá debata o rozpočtu a my potřebujeme vyjednat maximum z našeho programu. Nenecháme si oslabit vyjedávací tým kvůli věcem, které nejsou na pořadu dne," vyjádřil se o Bártově kauze John. 

Vyšetřování předsedy klubu VV je však velmi aktuální. Bárta získal post předsedy v době, kdy o jeho případném vydání sněmovnou jednal  - zatím bez výsledku - probíral mandátový a imunitní výbor.

Sám Bárta prý kvůli své kauze prý pečlivě zvažoval, zda je správné stát se šéfem klubu. "Pro celkové čtení krize Věcí veřejných je ta majoritní podpora mé osobě signál, který beru velmi vážně a kterého si velmi vážím," řekl.

"Někdo v tom vyjednávacím týmu musí být "zlý policajt"," glosoval Bártovo zvolení jeden z poslanců VV.

Čtvrtý předseda

Klub má od začátku volebního období už čtvrtého předsedu. Tím prvním byl Josef Dobeš, který se stal ministrem školství, druhou pak Kristýna Kočí. Tu strana vyloučila po aféře s údajnými úplatky.

Dolní parlamentní komoru o vydání Bárty požádala policie, která vyšetřuje kauzu údajného uplácení někdejšího výkonného místopředsedy VV Jaroslava Škárky a bývalé šéfky poslanců VV Kristýny Kočí.

Zatímco Kočí a Škárka tvrdí, že dostávali od Víta Bárty peníze za loajalitu, Vít Bárta tvrdí, že to byly půjčky.

Policie se nakonec přiklonila k verzi Škárky a Kočí. Kromě poslance Bárty ale chce vydat k trestnímu stíhání i Jaroslava Škárku za to, že údajné úplatky přijímal.

"Hloupost členů klubu VV je neuvěřitelná"

Koaliční partneři i opozice na zvolení Bárty reagovali okamžitě.

"Je věcí každé politické strany, koho si zvolí. V tomto případě asi ještě více platí, že každý svého štěstí strůjcem," uvedl pro Aktuálně.cz šéfposlanec TOP 09 a Starostů Petr Gazdík

"Hloupost členů poslaneckého klubu VV je neuvěřitelná," uvedl na svém profilu na sociální síti Facebook poslanec ČSSD Jan Chvojka.

 

Právě se děje

Další zprávy