Imunitní výbor o vydání Bárty a Škárky nerozhodl

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 7. 2011 10:42
Policie chce dvojici politiků stíhat kvůli podezření z úplatků ve Věcech veřejných
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor přerušil jednání o vydání poslanců Víta Bárty (VV) a Jaroslava Škárky, které chce policie stíhat kvůli podezření z korupce.

Výbor si oba poslance na jednání pozval, Bárta se ale s ohledem na nepřítomnost svého advokáta omluvil. Dorazil pouze Škárka, který novinářům řekl, že výbor požádal o vydání.

Předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD) Aktuálně.cz sdělil, že pokud se sněmovna rozhodne hlasovat o vydání na odpolední schůzi, zasedne výbor ještě večer a o doporučení rozhodne. Tato varianta však není příliš pravděpodobná, poslanci o obou poslancích rozhodnou nejspíše až na řádné schůzi, která se uskuteční na konci srpna.

V případě vydání obou politiků je totiž Poslanecká sněmovna postavena před dilema. Podle jejího jednacího řádu má hlasovat o vydání, či nevydání poslanců k trestnímu stíhání na své nejbližší schůzi, zároveň podle stejného předpisu není možné zařadit nový bod na mimořádné jednání sněmovny, které začíná právě v úterý.

Policie chce Bártu stíhat kvůli tomu, že se údajně snažil uplatit své tehdejší spolustraníky - Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. Škárku chtějí policisté stíhat údajně kvůli tomu, že úplatek oznámil pozdě a část peněz utratil. Bárta od počátku tvrdí, že šlo o půjčky. Škárka zase zdůrazňuje, že si peníze nechat nechtěl.

Výbor si zatím vyžádal policejní spis. Policisté poslancům vyhověli a členové výboru si mohou spis prostudovat.

Současná sněmovna zatím hlasovala o vydání svého člena k trestnímu stíhání jen jednou. Šlo o poslance zvoleného za VV Stanislava Humla. Policie Humla podezřívala ze zmanipulování posudku nehody, on tvrdil, že se ničeho nedopustil a poukazoval na údajně nestandardní postup policie. Mandátový a imunitní výbor nepřijal žádné usnesení.

Koncem března pak sněmovna Humla vydat odmítla, ačkoli o to poslanec v projevu ve sněmovně - po předchozím váhání - sám požádal.

 

Právě se děje

Další zprávy