Všichni vězni do práce? Poslanci souhlasí

Martina Macková
9. 5. 2007 17:38
Zákon o povinnosti pracovat prochází sněmovnou
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zákonem o výkonu trestu odnětí svobody, který má zvýšit počet pracujících odsouzených, se budou zabývat výbory sněmovny. Poslanci jej z prvního čtení poslali k dalšímu projednání.

Normu navrhl ministr Jiří Pospíšil (ODS). Chce jí změnit praxi, kdy věznění lidé mohli práci odmítnout.

Pokud parlament zákon schválí, nikdo se už vězňů nebude ptát, jestli pracovat chtějí. Odříct budou moci pouze práci u soukromé firmy, pokud je však věznice pošle pracovat pro stát, obec či neziskovou organizaci, nesmí odmítnout.

Zatímco dnes z průměrné české věznice pracuje dobrovolně více než polovina odsouzených, brzy by to mohlo být až 60 procent. To už je číslo naprosto běžné v západních zemích EU.

Pracovat nebudou zadarmo, mohou si stejně jako dnes vydělat měsíčně několik tisíc korun. Průměrný plat činí něco přes čtyři tisíce.

Pokud dnes vězeň odmítne práci, nedostane sice "výplatu", ale kapesné ano. I když jen sto korun.

Kontrola ALTEST při návratu z nestřeženého pracoviště zpět do věznice.
Kontrola ALTEST při návratu z nestřeženého pracoviště zpět do věznice. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vydělat by - sobě i státu - ale mohl tisíce. Z výplat vězni musí zaplatit za pobyt ve vězení a splácí také své dluhy například obětem vlastních trestných činů nebo alimenty.

Pro představu: Například pobyt jednoho vězně, který si odpykává trest ve věznici Stráž pod Ralskem, stojí stát denně 520 korun.

Věznice, kde všichni pracují? Tady je - ČTĚTE ZDE

Aby vězni nemohli práci odmítat, musí jim ji ale věznice dát. Dnes věznice nabízejí práci jen omezenému počtu trestanců. Snad v žádné káznici nepracují všichni, kdo jsou práceschopní.

Za plotem věznice totiž mohou pracovat jen někteří. Věznice proto mají výrobny také uvnitř areálů, ale na počet vězňů to stále nestačí. Například v roce 2005 mohlo podle výroční zprávy Vězeňské služby ve čtrnácti věznicích pracovat v průměru 1 170 lidí.

Nově ale budou moci vězni třeba kopat kanalizaci pro obce, které ji dosud nemají.

Ministerstvo chce najít místa u obecních úřadů či neziskových organizací. Zákon dá možnost najít pro vězně práci i tam, kde dosud mohli pracovat jen odsouzení k veřejně prospěšným pracím.

 

Právě se děje

Další zprávy