Volit do europarlamentu by šla nejvýše polovina lidí

pra
28. 2. 2008 16:30
Informace o dění v EP zajímá třetinu veřejnosti
Ano. Europoslanci právě schválili takzvanou Bolkesteinovu doktrínu o volném pohybu služeb.
Ano. Europoslanci právě schválili takzvanou Bolkesteinovu doktrínu o volném pohybu služeb. | Foto: Reuters

Praha - K volbám do Evropského parlamentu by určitě šla sotva pětina občanů. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Výsledky výzkumu ukazují, že účast ve volbách do Evropského parlamentu by v Česku nyní dosáhla maximálně padesátiprocentní hranice.

Voleb by se určitě zúčastnilo 18 procent respondentů, spíše ano odpovědělo 33 procent dotazovaných. Téměř shodně jsou rozděleni i ti, kteří se voleb zúčastnit nechtějí. Volit by určitě nešlo 19 procent respondentů, spíše ne 30 procent.

Častěji než ostatní by se voleb do Evropského parlamentu zúčastnili lidé hlásící se k pravici (68 procent kladných odpovědí) a příznivci ODS (67 procent).

Nadprůměrně ochotní jít k volbám jsou lidé spokojení se členstvím Česka v Evropské unii. Určitě ano či spíše ano z nich odpovědělo 54 procent respondentů.

Z průzkumu dále vyplývá, že jen necelá třetina občanů se zájmem sleduje informace o práci českých poslanců v europarlamentu. Většina si přitom myslí, že česká média o jeho jednáních a práci českých zástupců v něm informují nedostatečně.

Při únorovém výzkumu agentura STEM oslovila 1423 respondentů starších osmnácti let. Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v roce 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy