Volby může vyhrát poražený

Petr Holub
25. 5. 2006 14:00
Volby - Strana, která dostane největší počet hlasů, nemusí vyhrát volby. První šanci sestavit vládu by pak dostal poražený. ČTĚTE ve VOLEBNÍM SPECIÁLU

Údaje z volebních místností se zpřesňují a všechno ukazuje, že pravice má navrch. Vede nad ČSSD těsně, rozdíl ale zůstává celé procento. Menší středové strany mají společně o poznání lepší výsledek než komunisté, kteří se propadli pod 15 procent. Přesto se vznik pravostředové vlády neslaví.

Prezident Klaus pověřuje sestavením vlády Jiřího Paroubka a ten domluví s lidovci a Stranou zelených období levicových vlád.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PŘÍKLAD

Strana Hlasy Mandáty ODS 31 68 ČSSD 30 70 KSČM 15 30 KDU-ČSL 10 16 SZ 8 16

INTERAKTIVNÍ VOLBY

Občanským demokratům nezbývá než se smířit s tím, že doplatili na zvláštnosti českého volebního systému. I když je volilo o padesát tisíc lidí víc než sociální demokraty, dostala ČSSD větší počet poslaneckých křesel.

Tento imaginární příběh anebo nějaký podobný, třeba na účet sociálních demokratů, by se mohl odehrát po volbách. Získala by při něm strana, která by těsně vyhrála ve většině volebních obvodů, a dramaticky prohrála třeba ve dvou třech regionech.

Paskvil z roku 2001

"Systém, který tohle umožňuje, je špatný," tvrdí místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Zavedly ho v roce 2001 strany opoziční smlouvy, aby přesunuly mandáty od stran, které dostanou pod patnáct procent hlasů, k těm silnějším.

Postup, který přeje silným, může být podle Kasala korektní, pokud zjednoduší vznik vládních koalic. V případě českého modelu nepomáhá, porušuje však hlavní princip poměrného systému, kdy vítězí ten, kdo má nejvíc hlasů.

Proto Kasal doporučuje, aby se systém změnil. Navrhuje například italský vzor, při kterém by vítěz voleb dostal bonus například dvaceti poslaneckých míst a vládu by pak sestavil bez potíží. "Velké strany ale systém měnit nebudou, a proto nemá smysl nic navrhovat," vylučuje předem volební reformu Kasal.

Experti: Jen teoretická hrozba

Josef Blahož z Ústavu státu a práva Akademie věd obavy bagatelizuje. "Teoreticky je možné, že nejvíc mandátů bude mít po volbách poražený. V sázkové kanceláři bych však takovému výsledku dal kurs 1:1000."

V takovém výjimečném případě by podle něho nemohlo dojít k pochybnostem, kdo vlastně volby vyhrál. "Procenta v tom nerozhodují, prezident by pověřil stranu s nejvíce mandáty," říká expert.

Kasal má k dispozici model, kdy strana poražená o tři procenta bude mít ve sněmovně o čtyři mandáty víc než volební vítěz. Těsné vítězství poražené strany lze konstruovat i pomocí modelu Aktuálně.cz, který vychází z chování voličů v minulých volbách a z prognóz současných voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy