Volby jsou jen zaklínadlo. Koalici chybí hlasy i peníze

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
20. 4. 2012 12:50
ODS dluží 67,5 milionu, ČSSD dokonce 260 milionů korun a krajské volby jsou za dveřmi
Tentokrát skromněji, nejsou peníze.
Tentokrát skromněji, nejsou peníze. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Karolína Peake počítá své ovečky, ODS připravuje vizuály na předčasné volby a ČSSD po nich hlasitě volá.

Přesto se dosavadní vládní koalice velmi snaží vládu udržet. Důvodem jsou nízké předvolební preference, nedokončené reformy a blížící se krajské a senátní volby, které už tak budou stát desítky milionů korun.

TOP 09 sice navenek uvažuje o předčasných volbách, ale názorově není jednotná. Nejmenší stále ještě koaliční straně -Věcem veřejným - jde o přežití a předčasné volby by je s největší pravděpodobností katapultovaly mezi politické trpaslíky.

Zachování koalice podporují z velké části i regiony ODS. "Jakýkoliv stav je lepší než vláda sociální demokracie s podporou komunistů," říká předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

S možností předčasných voleb přesto počítají. "Jsou reálnou alternativou, s níž nemáme problém," dodává šéf ODS na Ústecku Jan Kubata.

Dluhy, kam se podíváš

Právě kvůli poslední kampani před sněmovními volbami zůstaly velkým stranám dluhy v řádech desítek milionů.

Podíváme-li se na účetní uzávěrky politických stran ke konci loňského roku, pak ČSSD zůstávají dluhy ve výši 260 milionů korun, ODS 67,5 milionu a Věci veřejné díky různým darům srazily dluhy na 2 miliony. TOP 09 je bez dluhů.

Nejde ale zdaleka o případné předčasné volby. Konec léta a podzim bude ve znamení kampaně před krajskými volbami a ve třetině obvodů i před volbami do Senátu.

Přímou volbou prezidenta si na sebe nakonec strany ušily bič v podobě dalších voleb, a tudíž i další kampaně na přelomu roku (volby prezidenta by měly být někdy mezi 7. lednem a 7. březnem).

ČSSD: Kampaň pod 50 milionů

Pokud by se přes veškerou snahu vládní koalice nenašlo dost poslanců, kteří by vládu podrželi, a ve středu se skutečně sněmovna rozpustila, musejí být podle ústavy volby do 60 dnů.

Právě tento relativně krátký termín by nahrál stranám i finančně (kampaň by se tolik netáhla a strany by se nepředháněly, která začne o měsíc dva dřív) a navíc by mohly využít materiály už připravované na podzimní krajské volby, s čímž se ani netají.

"Propočítané to detailně nemám, ale můj odhad: měli bychom se vejít snad dokonce pod 50 milionů korun," říká šéf volebního týmu ČSSD Jan Hamáček .

Pro srovnání: velmi dlouhá a bombastická kampaň před volbami 2010 stála ČSSD 270 milionů korun.

ODS už dříve mluvila v souvislosti s debatou o volebních limitech o částce 100 milionů korun jako stropu pro sněmovní kampaň. I ona by se pravděpodobně dostala níž využitím poupravených materiálů jak pro případné předčasné volby do sněmovny, tak pro krajské volby.

 

Právě se děje

Další zprávy