Volby: Finále výzkumů - pozor na čísla

Petr Holub, Sabina Slonková
29. 5. 2006 0:00
Praha - Podle Factum Invenio ODS před volbami ztratila pozici nejoblíbenější strany. Podle SC si občanští demokraté náskok drží. Uvnitř: Rozbor TV debaty

Nedělní výzkum Factum Invenio poprvé od podzimu 2002 nepřiznal první místo ODS, o necelé procento dal přednost sociálním demokratům. O pár hodin později, ještě před úterním volebním zákazem publikace průzkumů, vydala na zakázku deníku Mf Dnes prognózu agentura SC&C. ODS v ní porazila sociální demokraty nečekaně téměř o sedm procent.

Jak je to možné?

Snadno - vedle souboje stran se volby stávají soutěží výzkumných agentur. Konkurenční výzkumy veřejného mínění se přitom od sebe v některých ohledech významně liší. Experti se shodují, že to jsou dost významné detaily na to, aby číselné odchylky ovlivnily sestavení koaliční vlády.

Tři proti jedné

Zavedené agentury STEM, Factum Invenio a CVVM, které sledují preference a připravují volební prognózy průběžně každý měsíc, se shodují na tom, že zhruba stejnou šanci vyhrát mají dvě velké strany. Shodují se i v tom, že sociální demokraté v posledních týdnech ODS dotahují.

Liší se v proporcích. CVVM z 19. května dávala čtyři procenta ve prospěch ODS, STEM o den dříve pouze 1,5 procenta. Factum o dalších deset dní později oznámilo: Koaliční vláda ODS, lidovců a Strany zelených už není nejvíc pravděpodobným výsledkem voleb; nyní je jím menšinová vláda ČSSD.

Hodnocení: Nedělní debata v ČT
Topolánek byl v souboji premiérů Paroubkovi rovnocenným soupeřem. O svém programu řekl víc než lídr ČSSD.
Více si přečtěte ZDE

SC&C, která zpracovala pro Mf Dnes rychlý výzkum stranící ODS, se průzkumy průběžně nezabývá. Získala však zakázku na tzv. exit poll po nadcházejících volbách (průzkum u dveří volebních místností).

Průzkumy: Bude to těsné

Nedělní reprezentativní výzkum Factum Invenio na rozdíl od SC&C potvrdil předchozí trend z výzkumů dvou dalších agentur - a sice, že o tomto víkendu lze čekat velmi těsný volební výsledek.

Sociálním demokratům předpovídá společnost Factum 28,5 procenta, ODS je horší o sedm desetin procenta.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PREFERENCE STRAN:

Strana Podpora (%) ČSSD 28,5 ODS 27,8 KSČM 17,3 KDU-ČSL 9,0 Zelení 8,6

Zdroj: Factum Invenio

Pokud má dnešní předvolební výzkum pravdu, pak je možné, že o příští vládě rozhodne Jiří Paroubek.

Bude moci zvolit cestu menšinové vlády s tolerancí komunistů. Stejně tak by však mohl nabídnout obnovu trojspřeží ČSSD s KDU-ČSL a Unií svobody, kde by posledního partnera nahradila Strana zelených.

Vše v závislosti na skutečném počtu získaných křesel, přičemž propočet je - vzhledem k těsnému souboji - velmi předběžný. Factum nabídla následující: ČSSD bude mít 63 poslanců, ODS 61, KSČM 38, KDU-ČSL 19 a Strana zelených 19. Prognóza přitom počítá s odchylkou dvou poslaneckých křesel.

Redakce Aktuálně.cz došla po analýze všech číselných řad a dlouhodobých faktorů ovlivňujících volby k ještě dramatičtějšímu výsledku: ČSSD 67 křesel, ODS 63, KSČM 37 a "malí" KDU-ČSL a zelení jen 16, respektive 17 křesel.

2002: Nevyšlo to s komunisty

Letošní "nával" volebních prognóz je novinkou, před čtyřmi lety nebyl o politické výzkumy mezi agenturami zdaleka takový zájem.

Soutěžily mezi sebou STEM a TNS Factum (dnes Factum Invenio). Obě tehdy správně odhadly výsledek velkých stran. Sociální demokracie získala 30 procent, tedy stejně jak zněla předpověď společnosti STEM, Factum odhadoval 28 procent.

Factum naopak trefil výsledek ODS (24 procent), STEM jí sliboval o tři procenta víc. Rozdíl ve výsledku však obě agentury předpověděly správně.

CVVM se tehdy spokojil pouze s výzkumem preferencí, který odhady konkurentů víceméně potvrzoval.

Všechny průzkumy ovšem tehdy špatně odhadly výsledek komunistů (18,5 procenta). STEM jim dával o čtyři procenta a Factum dokonce o šest procent méně. Výzkumníci to tehdy vysvětlovali nízkou volební účastí. Komunisté prý získali víc hlasů díky ukázněným voličům. Naopak ztratila vinou nedisciplinovaných příznivců Koalice lidovců a Unie svobody.

 

PŘEČTĚTE SI: Jak chtějí strany postupovat po volbách?

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát
  • Topolánek s kůží na trh
    ODS nabízí průzkum Factum Invenio šanci, aby uskutečnila svou ideální variantu, vládu s lidovci a Stranou zelených...
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Paroubek chce levicovou většinu
    Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítá názor občanských demokratů, že levicová většina  znamená automaticky spolupráci s komunisty...
Foto: Ondřej Besperát
  • KSČM pro novou opoziční smlouvu
    Komunisté stojí dosud před největší polistopadovou šancí, jak ovlivnit českou vládu. Podporu menšinové vlády ČSSD schválil minulý pátek výkonný výbor strany...
 

Právě se děje

Další zprávy