Volba prezidenta na Aktuálně: Parkanová porazila Klause

Jakub Antoš
2. 5. 2007 12:00
Ministryně získala čtyřikrát více hlasů než prezident

Praha - Kdyby prezidenta nevolili zákonodárci, ale čtenáři Aktuálně.cz, měl by Václav Klaus velké potíže znovu se dostat na Hrad. Po dvou měsících hlasování, které potrvá až do ledna příštího roku, jej totiž předstihla lidovecká ministryně Vlasta Parkanová.

Zatímco v březnu zvítězil právě Václav Klaus, po dubnu už ho předstihla nejen Parkanová, ale také ministr zahraničí Topolánkovy vlády Karel Schwarzenberg.

Parkanová má po dvou měsících 6508 čtenářských hlasů, Schwarzenberg 2276 hlasů a Klaus 1370 hlasů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradílek
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Druhý mezisoučet

Nynější prezidentský mandát Václava Klause vyprší napřesrok začátkem března, sněmovna a senát ho mají podle ústavy začít volit zhruba o měsíc dříve. Do té doby můžete na Aktuálně.cz hlasovat, koho byste si na Hradě představovali. Poslanci a senátoři vám takovou možnost nedají - ačkoli o přímé volbě prezidenta mluví už několik let, je už jisté, že příští rok si nechají tuto volební výsadu jen pro sebe.

Aktuálně.cz dělá nyní v hlasování druhý pravidelný mezisoučet - tak to bude každý další měsíc. V pondělí 30. dubna jsme dubnovou část ankety ukončili. Nad současným prezidentem zvítězila překvapivě Parkanová.

JAK HLASOVÁNÍ V DUBNU SKONČILO?

Hlasování probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu 10 politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

Dienstbier střídá Zemana

V souladu s pravidly hlasování se od dubna přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

KDO POSTOUPIL DO BARÁŽE?

Do hlavní skupiny se tak dostanou bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, který od vás v baráži dostal 3281 hlasů a kterého v reálné politice navrhují na prezidenta někteří sociální dmeokraté. Jako další postupuje do hlavní skupiny nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, ta získala 1918 hlasů.

Střídají místopředsedu senátu Petra Pitharta a bývalého šéfa ČSSD Miloše Zemana, kteří obdrželi nejméně. Pithart 334 a Zemanovi svůj hlas dalo pouze 45 z vás.

Vybrali jste Čunka 

Nová jména pro hlasování o novém prezidentovi poslalo v dubnu na čtyřicet čtenářů, mezi jejich návrhy se objevilo osmnáct lidí.

Nejvíce e-mailů, osm, bylo pro vicepremiéra a předsedu lidovců Jiřího Čunka, který čelí obvinění z korupce. Podle počtu nominací je druhým v pořadí předseda České strany národně socialistické Jiří Stanislav. Tomu jste dali o jeden hlas méně.

Dalšími jmény, která se v návrzích čtenářů objevila nejčastěji, jsou například: bývalý eurokomisař Pavel Telička, stávající eurokomisař Vladimír Špidla nebo herec Zdeněk Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy