Vodrážka povede zahraniční výbor, Paroubek šéfem nebude

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
8. 7. 2010 12:00
Porcování sněmovny - strany si rozdělily předsednické posty ve výborech
Foto: Ludvík Hradilek

Infobox

Předsedové výborů:

rozpočtový: Pavel Suchánek (ODS)

hospodářský: Milan Urban (ČSSD)

zahraniční: David Vodrážka (ODS)

zemědělský: Pavol Lukša (TOP 09)

evr. zál.: Jan Bauer (ODS)

mandátový: Jeroným Tejc (ČSSD)

volební: Václav Mencl (ODS)

ústavně-právní: Karolina Peake (VV)

obrana a bezp.: František Bublan (ČSSD)

soc. politika: Martin Vacek (VV)

zdravotní: Boris Šťastný (ODS)

věda a vzdělání: Anna Putnová (TOP 09)

veř. správu: Stanislav Polčák (VV)

živ.prostředí: Milan Šťovíček (VV)

kontrolní: Vojtěch Filip (KSČM)

Praha - Sněmovní výbory dnes volily své předsedy - a poslanci se přesně drželi předjednaných dohod a zvolili v každém výboru zástupce té strany, které výbor připadl. K žádnému překvapení nedošlo.

Po složitých jednáních nejdřív uvnitř "trojkoalice" a poté i jednáních s budoucí opozicí, tedy s ČSSD, se vyrýsoval následující půdorys: ČSSD dostala vedení tří výborů, ODS pěti, TOP 09 a Věci veřejné každá po třech a na komunisty zbyl výbor jediný, a to ne zrovna významný: kontrolní a petiční.

ČSSD není s dohodami spokojena, nezbylo jí ale nic jiného, než je akceptovat. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka mluví o tom, že se mění poměry ve sněmovně a místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek už včera prohlásil: "Vypadá to, že koalice má tendenci zmenšit roli parlamentu."

Posty pro ČSSD

ČSSD nicméně dostala dva "velké" výbory: vlivný hospodářský výbor, který povede Milan Urban, a výbor pro obranu a bezpečnost. V jeho čele bude stát František Bublan, donedávna stínový ministr vnitra. Třetím výborem v čele se sociálním demokratem, konkrétně Jeronýmeme Tejcem bude mandátový a imunitní výbor .

Kromě toho ovšem má ČSSD vést stálou komisi pro kontrolu BIS a pro kontrolu vojenské zpravodajské služby. Chtěla ještě komisi pro kontrolu operativní techniky, tedy policejních odposlechů. Tu ale nedostala.

Komise sněmovna teprve ustaví v průběhu léta nebo až na podzim. ČSSD už má nicméně jasno: komisi pro kontrolu BIS má vést Martin Pecina, momentálně ministr vnitra v demisi, a v čele kontroly vojenského zpravodajství chce Antonína Seďu.

A pak už na sociální demokraty zbyla jen méně významná komise pro práci poslanecké sněmovny - tu povede Zdeněk Škromach, a stálá delegace do parlamentního shromáždění NATO. V jejím čele bude Jan Hamáček, v minulé sněmovně předseda zahraničního výboru.

Právě na zahraniční výbor si dělala ČSSD zálusk i tentokrát a údajně ho měla od "trojkoalice" i slíbený. Nakonec si ho ale pro sebe nechala ODS, v čele tohoto výboru trochu překvapivě stane David Vodrážka.

Paroubek bez předsednictví

"Trojkoalice" také prosadila to, o čem mluvila od samého začátku: nepustila na předsednické křeslo žádného výboru bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. ČSSD musela upozornění koaličních respektovat a Paroubka proto nikam nenominovala.

"Nedovedu si představit, že bych naše poslance přesvědčoval, aby v nějakém výboru volili za předsedu pana Paroubka," prohlásil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Jiří Paroubek se stal jen místopředsedou rozpočtového výboru.

"Trojkoaliční" výbory

ODS nakonec podle předběžných dohod dostala vedení vlivného rozpočtového výboru a do čela prosadila Pavla Suchánka. Dramatičtější byla nominace na post šéfa zdravotního výboru, který nakonec dostal expertní vyjednavač ODS Boris Šťastný. ODS má ještě předsedu volebního výboru, výboru pro evropské záležitosti už zmíněného zahraničního výboru.

TOP 09 povede výbory pro vědu a vzdělání, pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zemědělský. Věcem veřejným připadl ústavně-právní výbor, pro sociální politiku a pro životní prostředí.

Na komunisty zbyl výbor jediný: kontrolní a petiční. Do jeho čela nominovali přímo předsedu strany Vojtěcha Filipa.

 

 

Právě se děje

Další zprávy