Padlý Vodrážka: Projev mi nesedl. Ale dohody byly jiné

Kateřina Eliášová
20. 6. 2010 17:52
David Vodrážka po nepovedeném projevu na kongresu ví, že jeho naděje na místo ve vládě jsou už malé
David Vodrážka: Z politické komety ODS řadovým poslancem?
David Vodrážka: Z politické komety ODS řadovým poslancem? | Foto: Jan Langer

Praha - Byl nakonec jednou z hlavních postav kongresu. Avšak jinak, než si sám plánoval.

Před rokem a půl, po drtivé porážce ODS v krajských volbách, vynesly zákuslisní dohody do té doby skoro neznámého starostu Prahy 13 Davida Vodrážku nečekaně na místo 1. místopředsedy. Role spojky mezi vlivnou pražskou organizací a vrcholným vedením strany se zdála být nehrožená až do nedělního poledne, druhého dne kongresu ODS.

Pak však přišel jeho volební projev a po něm porážka v souboji s Miroslavou Němcovou a politické akcie Davida Vodrážky - jednoho z hlavní tří vyjednávačů nové vlády a aspiranta na ministerské křeslo vzaly za své.

"Jedna z chyb je možná ta, že jsem věřil podané ruce," řekl o své prohře v rozhovoru pro Aktuálně.cz. "Já jsem se domluvil s jižní a severní Moravou, se středními a jižními Čechami. Dali jsme si podporu na jejich regionálních sněmech. Prostě věřil jsem té podané ruce a neabslovoval zákulisní jednání v kongresových salóncích."

Moc se mi to nepovedlo

A.cz: Mnoho delegátů nám řeklo, že je odradil váš volební projev. Prý proto Vám nedali hlas.

Projev se mi moc nepovedl, to přiznávám. Nesedl mi. (Podle zjištění Aktuálně.cz byl jeho architektem někdejší Topolánkův poradce Martin Schmarz, některé pasáže si ale Vodrážka upravil po svém - pozn. red).

A.cz: Delegátům jste v něm tvrdil, že zákulisní dohody neexistují, ale to není pravda. Ještě během toho projevu se Vám lidé v sále smáli.

Já jsem si během své řeči uvědomil, že to tak asi úplně není. Ale já součástí těch dohod nebyl. Nechci teď působit nějak zhrzeně, tuto nálepku mít nechci, volbu kongresu a zvolené vedení respektuji. Říkám jen, že jsem spoléhal na podanou ruku.

A.cz: Překvapil Vás ten moment, kdy všichni začali blahopřát Miroslavě Němcové a ne vám?

Já si to ani moc nepamatuju. Nebylo to moc příjemné. Říkal jsem si: co se stalo tak zásadního, že neplatí podaná ruka. To mi blesklo hlavou. Bylo to pro mě velké překvapení, ze kterého se nehroutím. Ale jsem asi příliš důvěřivý.

Budu poslancem

A.cz: Doteď jste vyjednával o vládě, bude to tak i nadále?

Ne. Je naprosto zřejmé, že nové vedení, respektive nová výkonná rada, která se ještě dnes má sejít, nanominuje nové vyjednávače. (Výkonná rada v neděli večer v týmu vyjednávačů skutečně vyměnila Vodrážku za Miroslavu Němcovou

A.cz: Tedy počítáte s tím, že končíte?

Počítám s tím. Teď už jsem jen řadový poslanec.

A.cz: Vy jste vsadil na to, že budete ve vedení strany, vůbec jste se nesoustředil na komunální volby. Může se to teď změnit? Praha stále nemá kandidáta na primátora...

Nerozehrával jsem si žádná zadní vrátka, možná to byla chyba.

Moje šance poklesly

A.cz: A co vaše vládní ambice?

Vůbec to teď neřeším. Na to je brzy. Bude na novém vedení strany a na vyjednávačích, co se jim podaří dohodnout. Přiznávám, že po změnách ve vedení ODS jsou moje šance daleko nižší.

A.cz: Řeknete si o místo ve vládě?

Teď pár minut poté, co jsem neuspěl ve volbě na kongresu, by bylo předčasné o tom mluvit. Ještě jsem nemluvil s Petrem Nečasem.

 

Právě se děje

Další zprávy