Vlček: Prezidentská volba začne 7. či 8. února

čtk
1. 8. 2007 13:20
Vlček se dnes sešel s prezidentem Václavem Klausem
Václav Klaus a Miloslav Vlček
Václav Klaus a Miloslav Vlček | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Volba příštího prezidenta by mohla začít 7. nebo 8. února, tedy na začátku termínu, který vyplývá z ústavy. Po dnešním jednání s prezidentem Václavem Klausem to novinářům řekl předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Zároveň ale uvedl, že na konkrétním termínu se ještě nedohodli.

Je to právě šéf sněmovny, kdo svolává společnou schůzi obou parlamentních komor k volbě hlavy státu. Vlček to dnes také několikrát zdůraznil. Klaus již minulý týden jednal s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS), který pak řekl, že volba by měla začít v nejbližším vhodném termínu, tedy po 7. únoru.

Vlček: Schůzi svolávám já

Vlček později prohlásil, že nechápe, proč se Sobotka nejprve na vhodném datu volby nedomluvil s ním a se schůzkou na Hradě nepočkal. "Ať se pan předseda Senátu dohodl s prezidentem, jak chtěl, tak tu schůzi svolávám já," dodal dnes.

Klaus se funkce oficiálně ujal 7. března 2003, kdy složil slavnostní slib. Pětiletý mandát se podle ústavy počítá právě od tohoto dne. Nová prezidentská volba se má konat v posledních třiceti dnech volebního období úřadujícího prezidenta.

Zatím jediným oficiálním kandidátem na nejvyšší ústavní funkci je právě Klaus, kterého do volby vyšle ODS. Jen její hlasy ale pro jeho znovuzvolení nestačí, proto chce nejsilnější vládní strana jednat s lidovci, nezávislými senátory i dalšími stranami. Zelení, lidovci, sociální demokraté ani komunisté zatím nevědí, koho navrhnou či podpoří.

Konkrétního rivala Klaus nemá, mluví se o Dienstbierovi

Nejčastěji se nyní v souvislosti s Klausovým protikandidátem mluví o exministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi. Sociální demokraté ale dodávají, že ve hře je víc jmen.

Vlček dnes uvedl, že ČSSD zatím neřekla, koho podpoří. Udělá to do konce září. "Zatím bez komentáře," odpověděl na dotaz, zda počítá s Klausem jako kandidátem. Na doplňující otázku novinářů ale odmítl, že by tím připouštěl svou podporu Klausovi.

Sociální demokracie se podle něj usnesla na tom, že nynějšího prezidenta už na Hradě nechce a jeho kandidaturu nepodpoří. "Ano, to platí," řekl na dotaz ČTK. Připomněl také, že zatím není oficiálně navržen ani Klaus, protože ještě neexistuje společná volební komise sněmovny a Senátu, která může nominace přijímat.

Víte, jak houká siréna?

Vlček dnes s Klausem hovořil také o přípravě shromáždění, které by se mělo v září konat na Pražském hradě při příležitosti výročí úmrtí T. G. Masaryka.

S prezidentem prý mluvil i o tom, jak zlepšit informovanost obyvatel v případě ohrožení. Již v dubnu o tom Vlček jednal s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Miroslavem Štěpánem a senátorem Vítězslavem Jonášem.

"Víte, že teď už siréna nehouká kolísavě, ale má stálý zvuk. A ti lidé, když zahouká siréna, tak neví, co se děje," řekl dnes novinářům předseda dolní komory. Řešením by podle Vlčka mohla být "takzvaná digitální mluvící siréna". "Zahoukala by a (například) řekla: 'Blíží se povodňová vlna'," popsal.

 

Právě se děje

Další zprávy