Vláda vyzvala Čínu, aby zastavila násilí v Tibetu

bar
17. 3. 2008 15:43
Topolánek zatím nechce vrátit lístky na olympiádu
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně.
Vlajka pro Tibet, zatím ještě stále v okně zelených v Poslanecké sněmovně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká vláda vyzvala Čínu, aby ukončila násilné řešení demontrací v Tibetu. Premiér Mirek Topolánek ovšem zatím neuvažuje o tom, že by nejel na letní olympiádu.

"Odsuzujeme násilí na demonstrantech, kteří přicházejí svobodně projevit svůj názor, a žádáme jeho okamžité zasatvení," uvádí se v prohlášení vládního kabinetu. Demonstrace v Tibetu si podle neoficálních informací vyžádaly desítky mrtvých a množství raněných.

Topolánkova vláda uvedla, že česká veřejnost klade velký důraz na ochranu lidských práv a základních svobod. "Žádáme propuštění preventivně zadržených osob a žádáme, aby nebyly vystavovány lidsky nedůstojnému zacházení," uvádí se v prohlášení, podle něhož by se situace v Tibetu měla řešit dialogem, jehož by se měl zúčastnit i dalajláma.

Topolánek se chystá na olympiádu

Kabinet zároveň požádal čínskou vládu, aby umožnila svobodný přístup k informacím o tom, co se v Tibetu děje.

"Nezbytným krokem k naplnění tohoto cíle je umožnění přístupu zástupců nezávislých médií do oblasti a zrušení cenzury na informace," tvrdí česká vláda.

Premiér Mirek Topolánek se ovšem zatím nechystá k tomu, že by bojkoval letní olympijské hry, které se konají právě v Číně. Pokud by se ovšem situace v Tibetu nezlepšila, Topolánek by uvažoval o tom, že by na olympiádu nejel.

"Pokud se situace bude zhoršovat, nevylučuji, že bych na olympiádu nejel, zatím je ale čas," řekl Topolánek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy