Vláda souhlasí se zřízením centrální evidence přestupků

ČTK ČTK
19. 6. 2013 15:09
Důvodem je to, aby člověk, který opakovaně spáchá přestupek, dostal přísnější trest
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Stát by mohl centrálně evidovat některé přestupky. Důvodem je to, aby člověk, který opakovaně takový přestupek spáchá, dostal přísnější trest.

Předpokládá to novela zákona o přestupcích, kterou v úterý schválila vláda.

Kabinet Petra Nečase (ODS) se sešel poprvé od toho, co premiér v pondělí rezignoval kvůli skandálu kolem své spolupracovnice Jany Nagyové.

Stát by podle návrhu evidoval mimo jiné přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Návrh společně předložila ministerstva vnitra a spravedlnosti.

Za vznik registru se přimlouval i Nečas

O údaje z nového rejstříku by mohly požádat například úřady, které přestupky projednávají, orgány činné v trestním řízení, soudy, ale i ministerstvo spravedlnost či Kancelář prezidenta republiky.

Náklady na vybudování registru odhadla ministerstva na 31 milionů korun, provoz by měl stát 8,1 milionu ročně. Novou elektronickou evidenci má vést Rejstřík trestů. "Pokud se evidence přestupků v navrhované podobě osvědčí, bude možné přistoupit k jejímu postupnému rozšiřování o další přestupky," uvedli předkladatelé v důvodové zprávě.

Vládní politici se možností registru přestupků začali zabývat již v minulých letech, hovořili o ní zejména v reakci na růst napětí mezi lidmi z většinové populace a Romy v severních Čechách. Za vznik registru se již dříve přimlouval i premiér Nečas.

Nyní taková centrální evidence neexistuje, výjimku tvoří třeba některé kategorie přestupků, jako jsou ty v silniční dopravě zaznamenané v centrálním registru řidičů. Informace o tom, zda se již někdo v minulosti dopustil přestupku, tak podle ministerstev zjišťují správní nebo justiční orgány "v podstatě nahodile".

Podle autorů novely jde přitom o údaj, který je nezbytný pro rozhodnutí, jakým druhem sankce a v jaké výši by měl být pachatel potrestán. Důležitá může být ale taková informace třeba i tehdy, když někdo žádá o zbrojní pas.

Prezident Miloš Zeman po převzetí demise pověřil Nečase a jeho vládu výkonem funkce do jmenování nového kabinetu. Ministři se dnes sešli po jednání sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy