Vláda si v krizi půjčí od lidí. Dá lepší úrok než banky

Domácí Domácí
15. 3. 2009 13:22
Vláda by od lidí ráda "vybrala" až 140 miliard korun
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Reuters

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek oznámil, že vláda plánuje vydat dluhopisy pro domácnosti, které by státu mohly pomoci ve financování nákladů na řešení dopadů finanční krize.

Celkově by v příštích letech podle Kalouska mohly domácnosti investovat do státního dluhu až 140 miliard korun. Tyto cenné papíry by podle ministra financí měly mít pevný úrok, který by podle jeho odhadů mohl dosáhnout 3 až 4 procent, což by mělo být zajímavou alternativou k ukládání peněz do banky.

Kalousek to oznámil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce a v rozhovoru pro MF Dnes.

"Pevně garantovaná bude i jistina. Dluhopisy budeme vydávat na nějakou dobu, zřejmě pět nebo deset let, ale kdykoliv během této doby stát bude připraven je za nominál vykoupit. Ten bude zřejmě deset tisíc korun na jeden cenný papír, ale také se o tom ještě diskutuje," prohlásil pro MF Dnes.

Kalousek předpokládá, že stát bude připraven na vydání cenných papírů ještě letos. Na konkrétní podobě podmínek, za nichž obligace budou vydány, nyní podle něj pracuje expertní skupina.

Premiér Mirek Topolánek v TV Prima prohlásil, že opatření je zamířeno také na banky, které by mělo přimět začít znovu ve větší míře půjčovat peníze.

V současné době české domácnosti podle Kalouska drží zhruba procento dluhu státu, podle něj by to mohlo být v budoucnu až 15 procent, což je poměr běžný v některých dalších zemích.

V televizní politické debatě hovořili Miroslav Kalousek a předseda opozičních sociálních demokratů Jiří Paroubek také o odhadech dalšího vývoje české ekonomiky. Paroubek řekl, že by ekonomický pokles mohl dosáhnout 5 procent HDP.

Kalousek prohlásil, že nechce další vývoj předpovídat a že ministerstvo financí pracuje s několika scénáři dalšího vývoje. Připustil, že schodek státního rozpočtu v případě poklesu 2 procent HDP by na konci roku mohl dosáhnout 120 až 130 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy