Vláda se pře o škrty, přijala rozpočet s obřím schodkem

Simona Holecová, Petr Holub
10. 9. 2009 0:48
Deficit činí 230 miliard a nepočítá s valorizací důchodů na příští rok
Premiér a ministr financí: Rozpočet je hrozný, musí se škrtat.
Premiér a ministr financí: Rozpočet je hrozný, musí se škrtat. | Foto: Jan Langer

Praha - Půl hodinu před půlnocí předstoupil premiér Jan Fischer spolu s ministrem financí Eduardem Janotou před novináře se zprávou, že kabinet schválil rozpočet na příští rok.

"Připravili jsme rozpočet, který pracuje s deficitem 230 miliard korun," řekl premiér Fischer.

Schodek přitom mohl být ještě vyšší, kdyby se započítalo plánované zvyšování důchodů. S tím však vláda nepočítá a rovněž většina ekonomických ministrů je proti. "Při schodku 230 miliard s valorizací důchodů pro příští rok nepočítáme," potvrdil Fischer.

Rozpočet byl sestavován tak, aniž by pracoval s dalšími návrhy, jak příští rok ušetřit. Tvrdé škvrty vzešly z dílny ministra Janoty, vláda je však zatím neschválila.

"Vláda se shodla, že je takový balíček potřeba. Ale jeho obsah vyžaduje ještě jedno kolo důkladné rozpravy. Budeme o něm hlasovat příští týden," uvedl Fischer.

Dodal, že neškrtat by považoval za velmi nezodpovědné. "Neúměrně by to zvyšovalo dluhovou službu, postupně by to vedlo ke snížení ratingu České republiky, daly by se očekávat velké komplikace s poskytováním úvěrů ze zahraničí a do budoucna by to vedlo k podstatnějším a dramatičtějším restrikcím sociálních výdajů, než doporučujeme teď," řekl premiér.

Balíček má podle informací Aktuálně.cz ještě několik sporných míst. Hlavní komplikaci způsobily zprávy, že sněmovna ve středu zvýšila (například zákonem o šrotovném) některé sociální dávky a učinila tak pravý opak toho, co navrhoval ministr práce Petr Šimerka. Ten totiž u stejných položek prosazoval úspory.

"Sociální dávky budou ještě vyžadovat nějakou práci," potvrdil Fischer.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková také odmítla zmrazení státních dotací zdravotním pojišťovnám, šéf financí o tom s ní však chce dál jednat.

Předseda úřednické vlády Jan Fischer: Při schodku 230 miliard nepočítáme s valorizací důchodů pro příští rok.
Předseda úřednické vlády Jan Fischer: Při schodku 230 miliard nepočítáme s valorizací důchodů pro příští rok. | Foto: Reuters

Další neznámou jsou zákony, které ještě leží ve sněmovně a poslanci je chtějí stihnout projednat. "Naše rozhodnutí by třeba ovlivnilo to, kdyby byly zrušeny zdravotnické poplatky," uvedl Janota.

Ministři se nicméně shodli, že se nebudou snažit zvyšovat daně. Janota přislíbil, že nepřipustí zavedení vyšší sazby daně z příjmu. Ministerský tým se pokusí dohodnout se na úsporách.

V úsporném návrhu Eduarda Janoty se například počítá s tím, že se sníží porodné, mateřská i rodičovský příspěvek. Celkově by se na podpoře rodin seškrtalo zhruba 12 miliard korun. Dalších 16,5 miliardy chce Janota získat tím, že zruší část tzv. Topolánkova protikrizového balíčku, který umožnil firmám snižovat platby pojistného. A dalších 8 miliard se získá tím, že se dočasně zruší plán na nižší sazbu pojistného na nemocenskou, kterou bude platit podnikatel.

Pokud jde o již schválený rozpočet, premiér musel přiznat, že vláda porušuje své programové prohlášení. V něm se zavázala, že deficit rozpočtu na příští rok nepřesáhne 165 miliard korun. Plány však zhatily červencové prognózy, které potvrzují výrazné zhoršení výkonu české ekonomiky. "To bohužel vede k nižšímu výběru daní a tak dále, vede to k dramatickému výpadku příjmů," řekl Fischer.

Jednotlivá ministerstva se do poslední chvíle snažila ještě "urvat" více peněz do svých kapitol. Ministři původně žádali v součtu o 80 miliard korun navíc. Janota jejich požadavky odmítl, nyní nabídl tradičních 12 milionů korun na "drobné" úpravy, aniž by se znovu zvyšoval deficit.

Například ministerstvo školství si nakonec vymohlo 2 miliardy navíc, policii a hasičům poputují 3 miliardy oproti původním plánům, další 2 miliardy korun si ukrojí zemědělci.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Pavla Kohouta: Budoucí česká finanční krize 
 

Právě se děje

Další zprávy