Vláda schválila návrh zákona o státním občanství

ČTK ČTK
3. 10. 2012 12:20
Podle nevládních organizací pracujících s migranty je norma moc přísná k cizincům
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda ve středu schválila návrh zákona o státním občanství z dílny ministerstva vnitra. Norma upravuje principy a podmínky nabytí a pozbytí občanství.

Podle nevládních organizací pracujících s migranty je moc přísná k cizincům, obecně ale i podle nich přiblíží česká pravidla moderním standardům. Ministrům proto doporučily, aby některé formulace vyškrtli. Zda tak kabinet učinil, není jasné. Upravit normu mohou ještě poslanci a senátoři.

Návrh zahrnuje způsoby nabývání a pozbývání občanství, pravidla jeho zjišťování, prokazování a osvědčování a také vedení evidence rozhodnutí.

Slováky, kteří měli po rozpadu Československa při rozhodování o nabytí občanství zvláštní postavení, norma zařadí na roveň občanů ostatních zemí Evropské unie. Občanům unijních zemí návrh umožňuje nabýt občanství ČR za splnění mírnějších, přesně definovaných podmínek.

Jednodušší cesta pro bývalé občany

Norma má také usnadnit nabytí státního občanství v případech bezdomovectví. Jednodušší by měli mít cestu k nabytí občanství bývalí čeští, respektive českoslovenští občané a jejich potomci. K získání občanství nebudou muset mít trvalý pobyt v Česku.

Návrh podle předkladatelů také umožňuje zjednodušené udělení občanství České republiky těm osobám, které "prokážou, že udělení státního občanství bude významným přínosem pro Českou republiku z hlediska vědeckého, vzdělávacího, kulturního či sportovního, nebo je v jiném státním zájmu".

Zohledňuje se v něm také bezpečnost České republiky a ochrana jejích zájmů. Podle deníku Právo se formulace může vztahovat také na cizince, kteří prokázali službu české armádě při zahraničních operacích.

Kritikům návrhu se nelíbí, že zákon by měl umožnit zkoumat, zda určení otcovství, v jehož důsledku by dítě nabylo občanství, nemá účelový charakter, také analýzou DNA. Nesouhlas vyvolal i návrh, aby ze soudního přezkumu byla vyloučena rozhodnutí, kterými ministerstvo vnitra zamítne žádost o udělení občanství na základě stanoviska policie nebo zpravodajské služby. Podle nevládních organizací by tak úředníci dostali příliš velkou moc.

Návrh zákona ministerstvo na jaře předkládalo ve dvou variantách, kdy první umožňovala ponechání dosavadního státního občanství při současném udělení státního občanství ČR, druhá požadovala před udělením státního občanství ČR pozbytí dosavadního státního občanství nebo předložení dokladu, že žadatel pozbude dosavadní občanství.

Vzhledem k tomu, že druhá varianta nezískala výraznou podporu vládních legislativců, předkládají autoři návrhu nyní zákon bez variant s tím, že umožňuje ponechání dosavadního státního občanství.

 

Právě se děje

Další zprávy