Vláda schválila návrh autorského zákona, chrání díla

ČTK ČTK
24. 4. 2013 15:39
Seškrtaný zákon počítá s prodloužením doby ochrany zvukových nahrávek z 50 na 70 let
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda ve středu schválila seškrtaný návrh novely autorského zákona, která má mimo jiné prodloužit ochranu práv ke zvukovým nahrávkám. Řeší rovněž užívání osiřelých děl.

Původně byl návrh zákona širší a na jeho přípravě se podílelo téměř 80 odborníků a subjektů, kterých se měla novela dotknout. Někteří z nich s touto verzí zákona nesouhlasí.

Do českého právního řádu by měly být novelou přeneseny dvě směrnice EU. První z nich prodlužuje dobu ochrany práv hudebníků k jejich nahrávkám, v nichž účinkují, a to z 50 na 70 let.

Stejně tak prodlužuje práva nahrávacím společnostem.

Směrnice má podle návrhu řešit situaci četných výkonných umělců, zvláště studiových hudebníků, kteří ve svém pozdním věku přicházejí po uplynutí ochrany o významné příjmy z populárních nahrávek, na jejichž vzniku se v mládí podíleli.

Změnit by se také mělo počítání doby ochrany práv u hudebních děl s textem, která vznikla pro společné užití. To je typické u skladeb populární hudby, oper nebo muzikálů.

Doba ochrany v těchto případech neskončí dříve než 70 let po smrti toho z autorů u takto spojených děl, který zemře později. Pokud ale bude existovat ochrana práva přeživšího autora, začne znova platit doba ochrany toho, který byl již mezitím volným, nechráněným autorem.

Například skladatel Jaroslav Ježek tak bude v případě uvedení skladeb vytvořených ve spolupráci s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem znovu chráněn. Sedmdesátiletá doba majetkové ochrany autorských práv trvá pro tvorbu Voskovce a Wericha až do roku 2050.

Piráti jsou proti

Zásadně s novelou nesouhlasí Pirátská strana, které se kromě prodloužení doby ochrany práv nelíbí doba výpočtu u společných děl.

"Když má dílo dva autory, tak se počítá doba ochrany až od toho, který umře nejpozději. Je tedy například možné, že 'obživne' kopírovací monopol na Rusalku, tedy hudbu, která už je dneska dávno volná, protože Dvořák umřel roku 1903. A budou se muset platit poplatky OSA," řekl místopředseda strany Jakub Michálek.

Druhá směrnice EU se mimo jiné týká i takzvaných osiřelých děl a osiřelých zvukových záznamů, tedy takových, u nichž autor či jiný nositel práv je neznámý nebo není dohledatelný.

Úředníci na ministerstvu se rozhodli návrh seškrtat kvůli tomu, že by se prý nestihl termín první směrnice. Je stanoven na 1. listopadu.

Ředitel agentury Dilia Jiří Srstka míní, že novela vnese do právního řádu hluboké nejasnosti, zejména do problematiky osiřelých děl.

 

Právě se děje

Další zprávy