Vláda podle tisku zruší ekologickou superzakázku

ČTK ČTK
14. 1. 2011 7:08
Od zakázky se chystá údajně ustoupit ministr financí Kalousek, který ji dosud hájil
Ekologická superzakázka se stala předmětem sporu mezi TOP 09 a ODS
Ekologická superzakázka se stala předmětem sporu mezi TOP 09 a ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda zřejmě zruší obří zakázku na likvidaci starých ekologických škod za 114 miliard korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, které to anonymně potvrdily vládní zdroje z ODS, Věcí veřejných i významní členové TOP 09.

Deník připomíná, že zakázka, vyhlášená v roce 2008, se stala jedním z hlavních sporů ve vládní koalici, rozepře panovaly zejména mezi premiérem Petrem Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, který ekotendr hájil.

Podle MfD vláda zřejmě jen otevře obálky s nabídkami, a pak tendr zruší. Nyní se už prý jen hledá způsob prezentace, aby Kalousek "nevypadal jako poražený".

Kalousek však uvedl, že myšlenku ekotendru ještě nevzdává. "Já jsem také nikdy netvrdil, že se podaří vybrat vítěze. Je potřeba seznámit se s nabídkami a naprosto chladnokrevně říci, zda leží nebo neleží na stole nabídka, která dává záruku, že to bude lepší, rychlejší a především levnější, než je současný systém," řekl ministr financí.

Kritici soutěže, k nimž patří i premiér, tvrdí, že zakázka je předražená a může připravit stát o desítky miliard korun. Nečas podle dřívějších informací Lidových novin dokonce hrozil demisí, pokud bude ekotendr schválen.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun.

Deník Aktuálně.cz už v listopadu napsal, že stát by měl nakonec za obří zakázku na odstranění starých ekologických škod zaplatit mezi 25,3 až 31,7 miliardami korun.

Vyplynulo to z důvěrného dokumentu ministerstva životního prostředí, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici. Zpráva, kterou si objednal premiér Petr Nečas, poslouží vládě jako jeden z podkladů pro rozhodování o obřím tendru.

Do ekologického tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči tak zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

 

Právě se děje

Další zprávy