Vláda opět přežila boj o důvěru. Další budou následovat

Martina Macková, Kateřina Eliášová, a
22. 10. 2008 21:15
Vládu nepodporuje pět koaličních poslanců
Mirek Topolánek večer po sobotních volbách.
Mirek Topolánek večer po sobotních volbách. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Topolánkův kabinet opět vyhrál svůj boj o přežití. Zatím nejtěžší: přišel po volebním debaklu ODS a před druhým kolem senátních voleb.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 96 poslanců, Paroubkovi sociální demokraté však potřebovali 101 hlasů.

Oba rivalové byli spokojeni. "Byli jsme blízko úspěchu," řekl Jiří Paroubek. Mirek Topolánek kontroval: "Vládu měnit nebudu, až po volbách."

Šest rebelů proti vládě

Vláda trojkoalice přežila i přesto, že jí nechtělo dát otevřeně důvěru hned pět koaličních poslanců. Tři poslanci ODS se zdrželi hlasování a dvě zelené poslankyně-rebelky raději odešly ze sálu.

Ze dvou bývalých sociálních demokratů, díky kterým předloni na podzim vláda vznikla, ji nakonec znovu otevřeně podpořil jen bývalý sociální demokrat Miloš Melčák; Michal Pohanka se ze schůze omluvil.

Další nezařazený poslanec a sociální demokrat Petr Wolf nakonec také Topolánka podržel. Ovšem nezařazený Evžen Snítilý (ČSSD) stejně jako Věra Jakubková a Olga Zubová odešel ze sálu.

Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec (všichni ODS a kverulanti) se zdrželi hlasování.

"Vládní koalice má podporu pouze 97 poslanců. Kdyby sama vyvolala hlasování, 101 hlasů by neměla. Vyzveme je k tomu," durdil se šéf nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek.

"Není možné jít dál a směrem k předsednictví s tak slabým mandátem. Poslanci koalice nejsou schopní sebereflexe," dodal s předvolebním nádechem předseda.

Vyvoláme hlasování znovu

ČSSD nevylučuje, že hlasování o vládě bude chtít zopakovat, možná hned v nejbližší době. Nejprve ale k tomu, aby požádal o důvěru, vyzve premiéra.

ČSSD po vítězství v krajských volbách.
ČSSD po vítězství v krajských volbách. | Foto: Ludvík Hradilek

"Uvidíme, jaká bude situace. Pokud tady bude další velký důvod, a o tom nepochybuji, neboť tato vláda dělá přehmaty jako na běžícím pásu, tento pokus zopakujeme," řekl.

"Česká republika potřebuje vládu, která má skutečný mandát. Dnes ji nemá. Jedinou cestou, jak donutit Mirka Topolánka, aby předstoupil před tuto sněmovnu je, aby lidé přišli k volbám a volili proti ODS," dodal místopředseda Bohuslav Sobotka.

Dokončíme, co jsme začali

Naopak premiér Mirek Topolánek si situaci pochvaloval. "Tato vláda přestála čtvrté hlasování o nedůvěře a bude pokračovat. Jsem rád, že dostáváme čas na práci a dokončení našich cílů, které jsme si dali v programovém prohlášení," řekl a vyzval také sociální demokracii ke spolupráci po dobu českého předsednictví Unii.

Připustil však, že trojkoaliční předsedové si budou muset vážně promluvit. O čem?

"Co chceme v nejbližším období stihnout, kde jsme udělali chybu, kde jsme špatně komunikovali směrem k veřejnosti. Já říkám za všechny tři, že jsme na tu diskuzi připraveni a že tu reflexi i hlasování bereme vážně. Chceme představit takové dokončení projektu, které bude nejenom v kontextu programového prohlášení, které bude i realizovatelné a přijatelné pro veřejnost," slíbil premiér.

Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny.
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle něj bude vláda činit jen kroky, které budou mít 101 hlasů nebo prostou většinu. To potvrdil také předseda zelených Martin Bursík. "Jsme v poločase, vyhodnotíme si vládnutí sami a přistoupíme ke korekcím."

K tomu, že dvě poslankyně vládu aktivně nepodpořily, prý nedává velkou váhu. "Nedávám tomu takovou váhu, jako tomu, jak nás napínaly před hlasováním," dodal pouze.

Předseda lidovců Jiří Čunek byl navýsost spokojený. "Hlasování náš klub stmelilo," pochvaloval si. KDU-ČSL byla s komunisty jediné strany, jejíž poslanci hlasovaly jednotně.

Jen velký předvolební mítink

Čtvrteční mimořádná schůze sněmovny připomínala víc než kdykoliv jindy jeden velký předvolební mítink - ovšem s tím, že na něm vystupovaly všechny strany.

Za řečnickým pultíkem se střídali politici ze všech stran a mnozí i vícekrát za den hlásali do televizních kamer kritiku na protivníky. Méně než dvaasedmdesát hodin do voleb padala hlavně slova o poplatcích, naslouchání lidem, boxu i výzvy k odchodu premiéra.

Řečnilo se za potlesku i pískotu. Nejlepší výroky jste si mohli číst online.

 

Právě se děje

Další zprávy