Vláda odmítla návrh na úpravu sKaret, chce jejich konec

Domácí Domácí
2. 5. 2013 14:15
Ministryni práce a sociálních věcí Müllerové doporučila jednat o ukončení projektu
Sociální karta sKarta.
Sociální karta sKarta. | Foto: ČS

Praha - Vláda opět odmítla návrh ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové na úpravu systému sKaret.

Doporučila jí jednat s Českou spořitelnou a zahájit kroky k ukončení projektu. Müllerová oznámila, že doporučení bude respektovat a nyní očekává sérii jednání na ministerstvu, ale také s Českou spořitelnou. Kdy návrh na zrušení karty vládě přinese, odhadovat nechtěla.

"Chci, aby člověk byl na prvním místě. Aby sKarta nebyla jakýmkoliv předmětem politických dohadů," řekla ministryně. Prioritou, kterou chce zachovat, je podle ní to, aby se dávky dostaly včas ke klientům systému.

Müllerová návrh předkládala už podruhé, oba materiály se od sebe ale příliš nelišily.

Naposledy vláda snahy ministryně o úpravu pravidel používání sKaret stopla v první polovině dubna. Müllerová navrhovala, aby příjemci dávek měli sKartu povinně jen jako průkaz. K placení by ji používali pouze dobrovolně, což ovšem proti dosavadnímu stavu neznamená zásadnější změnu.

Jedinou výraznější změnou by bylo, že příjemci dávek by už nemuseli mít virtuální účet v České spořitelně, který nyní dostávají automaticky a přes který k nim peníze od státu putují. Banka má na to ale s ministerstvem práce do roku 2024 smlouvu.

Zrušení projektu sKaret hlasitě prosazuje ODS v čele s premiérem Petrem Nečasem a také strana LIDEM. TOP 09 je proti ukončení systému. Za postupem ministryně vidí premiér "stranický příkaz".

Müllerová, která si za zachováním systému sKaret stojí a prosazuje pouze jeho úpravy, se obává možných sankcí, kdyby došlo k ukončení smlouvy se spořitelnou.

Projekt od počátku kritizuje Národní rada osob se zdravotním postižením, opozice a odbory. Výhrady měl ombudsman a ochránci soukromí. Úřad pro ochranu osobních údajů dal ministerstvu čas do pololetí, aby závady napravilo.

Expertka ODS na sociální problematiku Lenka Kohoutová minulý měsíc vypočítala tři možnosti, jak ODS, která se cítí být sKartou podvedena, hodlá dosáhnout ukončení projektu: buď ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) přijde se "smysluplným návrhem" (což je v očích ODS jen zrušení sKarty), nebo se koalice dohodne na poslaneckém návrhu, který ji ukončí, anebo nakonec ODS může hlasovat společně s opozicí pro senátní návrh, který by ji zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy