Vláda dorovná důchod lidem pracujícím na Slovensku

ČTK ČTK
16. 1. 2013 11:35
V průměru by příplatek mohl činit kolem 1100 korun měsíčně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Lidé, kteří před rozpadem federace pracovali na Slovensku či pro slovenské firmy, a mají v důsledku toho nižší starobní důchody, by měli v budoucnu dostávat dorovnávací příplatek, rozhodla vláda.

Kabinet v úterý přijal návrh příslušné novely z dílny ministerstva práce a sociálních věcí. Nárok na peníze by měli mít žadatelé, kteří v někdejším Československu platili sociální odvody aspoň 25 let a v samostatném Česku před rokem 1996 pak aspoň rok.

Dorovnávací přídavek má podle novely představovat samostatnou dávku, která ale bude vyplácena jen spolu s českým důchodem. Přídavek by mohli dostat třeba lidé, kteří před rozdělením státu bydleli v Česku a jejich zaměstnavatel sídlil na Slovensku.

O přídavek budou důchodci muset požádat Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Na výzvu pak budou muset sdělit, jaký mají slovenský důchod. Pokud by to neudělali, vyplácení dávky by bylo zastaveno. Úřad by dávku doplatil až po získání těchto informací.

Přídavek má být stanoven jako rozdíl mezi případným důchodem, který by žadatel dostával za českých podmínek, a součtem skutečné české a slovenské penze. V průměru by mohl činit kolem 1100 korun měsíčně, upřesnilo ministertsvo.

Dávka by se upravovala vždy ke konci ledna. Penze se totiž valorizují a nově stanovenou částku by lidé dostávali od dubna do března dalšího roku.

V prvním roce po zavedení dávky by na ni mělo mít nárok asi 9 tisíc lidí. V roce 2014 by to bylo asi 10 tisíc příjemců, pak by se počet snižoval. Ještě v roce 2047 by výplata směřovala k tisícovce osob.

Výdaje by v prvním roce činily kolem 120 milionů korun. Nejvyšší by prý byly v roce 2020, kdy by přesáhly 130 milionů Kč. Za celou dobu by se pak mohlo na dorovnávacích přídavcích vyplatit 3,8 miliardy korun.

Česko přestalo nižší slovenské penze Čechům doplácet na podzim 2011 po vyjádření Soudního dvora EU. Podle něj by totiž musel být důchod dorovnán i lidem z ostatních unijních států, kteří pracovali v Československu a mají penzi menší, jinak by se jednalo o diskriminaci.

Český Ústavní soud poté uvedl, že evropský soud nezohlednil specifické poměry po rozdělení společného státu a penze by se dorovnávat měly. Nejvyšší správní soud se tedy na Soudní dvůr EU obrátil znovu. Vláda pak v létě uložila ministerstvu práce, aby navrhlo model dorovnávání penzí.

Na Slovensku činil ke konci loňska průměrný starobní důchod podle tamní sociální pojišťovny 375,89 eur (nyní asi 9622 korun). V Česku dosahoval na konci září podle ČSSZ 10 765 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy