Vláda chce zmírnit "náhubkový" zákon, bič na novináře

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 1. 2011 12:14
Napříště by média mohla ve "veřejném zájmu" opět zveřejňovat i odposlechy telefonních hovorů

Praha - Vláda navrhuje zmírnit takzvaný "náhubkový" zákon, podle kterého je zakázáno zveřejňovat informace z trestních řízení.

Tedy například i odposlechy, které poukazují na korupci politiků nebo vysokých úředníků.

Napříště by média mohla v některých případech odposlechy i jiné informace zveřejnit. Podle platného zákona teď hrozí tomu, kdo zveřejní kupříkladu přepis odposlechů, pokuta 5 milionů korun, nebo až 5 let vězení.

"Bude to možné, pokud veřejný zájem převáží nad zájmem na ochranu soukromí," upřesnil po středečním zasedání vlády ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

V případě, že by média zveřejnila třeba kompromitující odposlechy, posuzoval by se "veřejný zájem" v každém konkrétním případě. Konečnou instancí by byl soud.

"Náhubkový" zákon platí od roku 2009. Tehdy měl chránit soukromí vyšetřovaných, ale ještě neodsouzených lidí. Při projednávání ve sněmovně ale přibyl vyslovený zákaz zveřejňování záznamů odposlechů.

Zákon proto kritizovala média i mezinárodní organizace, kterým se nelíbilo porušování svobody projevu. O zmírnění jednali vloni ještě před volbami poslanci, nakonec ale změnu odložili.

 

Právě se děje

Další zprávy