Vláda chce záruku, že Klaus klade podmínky naposledy

Martina Machová Martina Machová
12. 10. 2009 16:10
Bez toho prý o jeho podmínce s partnery z EU jednat nelze
Václav Klaus chce doplnit Lisabonskou smlouvu. Vláda zkusí s EU jednat, chce ale záruky, že podmínka je poslední
Václav Klaus chce doplnit Lisabonskou smlouvu. Vláda zkusí s EU jednat, chce ale záruky, že podmínka je poslední | Foto: Reuters

Praha - Vláda je ochotná jednat se svými partnery v Evropské unii o nové podmínce prezidenta Václava Klause k ratifikaci Lisabonské smlouvy. Chce ale záruku, že pokud bude jeho podmínka splněna a Ústavní soud rozhodne, že smlouva nejde proti české ústavě, podepíše ji bez dalšího otálení.

Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Jan Fischer.  Znovuotevřít celý ratifikační proces ale nepovažuje za možné.

Jako jediný možný termín, kdy by mohli Češi dodatečnou garanci prosadit, označil summit EU který je plánován na 29. a 30. října. Další, tedy prosincová schůzka, je podle Fischera již moc pozdní.

"Bude to právě vláda, která bude svým evropským partnerům poskytovat garance, že nynější Klausův požadavek je skutečně poslední před podpisem," vysvětlil stanovisko vlády premiér.

Podle něj totiž hlavní nervozita kolem současného stavu panuje především kvůli nejistotě, zda jde skutečně o poslední požadavek z české strany.

Václav Klaus překvapil české a zahraniční diplomaty svou podmínkou minulý týden.

 

Oznámil, že požaduje trvalou výjimku pro aplikaci listiny základních práv EU v Lisabonské smlouvě, podobně jako ji mají Británie a Polsko. Ty si ji ale dohodly již během vyjednávání textu smlouvy.

Své rozhodnutí odůvodnil obavou z nároků sudetských Němců na zabavený majetek po 2. světové válce. Podle Klause prý přijetí Lisabonu zpochybňuje Benešovy dekrety.

Obdobný postoj jako vláda zaujal i šéf socialistů Jiří Paroubek. I on na dnešní tiskové konferenci ČSSD konstatoval, že je nutné o prezidentovu požadavku jednat. Považuje to jako jedinou cestu, jak k ratifikaci dospět.  

 

Právě se děje

Další zprávy