Veřejné analýzy k Temelínu se vládě předkládat nebudou

ČTK ČTK
4. 7. 2012 16:49
Posudky by mohly být zneužity neúspěšnými uchazeči o dostavbu v případných sporech
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: ČHMÚ

Praha - Vláda ve středu rozhodla, že kabinetu nebudou předkládány veřejné analýzy týkající se dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Obává se, že posudky by mohly být zneužity neúspěšnými uchazeči o dostavbu v případných sporech se společností ČEZ či státem. Ekologické sdružení Calla rozhodnutí vlády kritizuje s tím, že bez analýz zůstane například u financování Temelína řada otazníků.

"Analýza finančních nákladů by ukázala, že nejde jen o několik set miliard na stavbu, ale i další náklady, které ponese státní rozpočet nebo spotřebitel. Příkladem může být více než 12 miliard korun na vyvedení výkonu z nových reaktorů JE Temelín. Ty se negativně promítnou do ceny elektřiny," uvedl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška, který analýzy připravuje, argumenty sdružení Calla odmítl. Vláda podle něj musí počítat s možností pozdějších protestů neúspěšných účastníků tendru a informace v analýzách by jim v tomto směru mohly poskytnout argumenty.

"Samozřejmě, že vláda dostává a bude dostávat pravidelně všechny potřebné podklady. Nebudou ale veřejně dostupné," řekl Bartuška.

Uchazeči o dostavbu Temelína tento týden odevzdali společnosti ČEZ, která Temelín provozuje, své nabídky. O zakázku se uchází americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Vítěz tendru má být vybrán během příštího roku, náklady na dostavbu se odhadují na 200 až 300 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy