Vedení ODS potvrdilo nominaci Němcové na premiérku

ČTK ČTK
20. 6. 2013 21:27
Kandidaturu potvrdily i poslanecký a senátorský klub ODS a poslanci europarlamentu
Miroslava Němcová
Miroslava Němcová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Širší vedení ODS i kluby senátorů, poslanců a europoslanců této strany.podle očekávání potvrdily nominaci šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové na premiérku.

Po jednání výkonné rady to řekl místopředseda strany Tomáš Chalupa. "Výkonná rada plně podporuje nominaci Miroslavy Němcové na pozici historicky první předsedkyně vlády České republiky," přečetl usnesení Chalupa.

Totéž jednomyslné vyjádření potvrdil později i předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera za kluby zákonodárců.

Němcová by měla nahradit Petra Nečase, který rezignoval kvůli kauze kolem obvinění jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové.

Němcová řekla, že jí na zasedání vyjádřili podporu zástupci všech regionů. "Byli jsme zvědavi na jejich stanovisko, protože nebylo možné návrh grémia (o nominaci Němcové) se členy výkonné rady konzultovat předem," poznamenala Němcová.

Ve středu Němcovou nominovalo grémium strany, o den později se k nominacím připojili zákonodárci ODS. "Kluby zákonodárců ODS plně podporují nominaci Miroslavy Němcové na pozici historicky první předsedkyně vlády," uvedl Kubera.

Jaký bude další vývoj a kdo by Němcovou mohl nahradit ve Sněmovně je podle Kubery předčasné říkat. "Existuje mnoho variant, které mohou nastat," uvedl.

V pátek se Němcová a první místopředseda ODS Martin Kuba setkají v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Kuba přiznal, že prezidenta o nominaci Němcové bezprostředně po rozhodnutí nestačili informovat. "My jsme se panu prezidentovi včera (ve středu) omluvili, protože jsme neměli možnost se s ním v tom časovém tlaku spojit," uvedl Kuba.

Zeman si na víkend kvůli řešení současné vládní krize pozval představitele všech stran zastoupených ve Sněmovně kromě LIDEM. Se šéfkou LIDEM Karolínou Peake jednal už začátkem týdne.

Nečasova vláda je v demisi. Nový kabinet by chtěli občanští demokraté sestavit opět s TOP 09 a LIDEM. Pro koaliční partnery je Němcová přijatelná. Podle nich ale vzniká nový problém, protože bude těžké najít za ni náhradu na postu předsedkyně Sněmovny. Opoziční ČSSD volbu Němcové tvrdě kritizuje.

Šéfa Sněmovny najdeme rychle, říká Kuba

Martin Kuba, který je nyní pověřen řízením ODS, řekl, že otázku výběru nového šéfa Sněmovny nevnímá jako problém.

"Jestli se tato koalice má shodnout na tom, že chce vládnout, že chce dál naplňovat svůj program, jestliže koaliční partneři respektují nominaci Miroslavy Němcové na pozici premiérky a pan prezident ji přijme, tak věřím, že tato koalice se taky velice racionálně shodne na vyřešení této věci," poznamenal.

Odpověděl tak na středeční návrh místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který v České televizi prohlásil, že koaliční strany by měly nejprve nalézt nového předsedu Sněmovny, a až poté, co koalice v jeho tajné volbě prověří svou faktickou sílu, bude moci s Němcovou v čele pokračovat.

"Tato otázka byla nastolena trochu uměle, protože TOP 09 byla trošku zaskočena naší nominací," prohlásil Kuba.

 

Právě se děje

Další zprávy