Vedení ANO se nelíbí "útok ČSSD" na Babiše. Připouští konec koalice

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 21. 3. 2016 22:50
Členové předsednictva ANO po pondělním večerním jednání kritizovali koaliční ČSSD a KDU-ČSL kvůli tomu, že chtějí podpořit změny zákonů, které by se dotkly předsedy ANO Andreje Babiše. ANO chce tlačit na koaliční partnery, aby podporu těchto zákonů ještě zvážili.
Andrej Babiš může počítat se stoprocentní podporou poslanců ANO
Andrej Babiš může počítat se stoprocentní podporou poslanců ANO | Foto: Matej Slávik

Praha - Hnutí ANO se nemíní smířit s návrhem sociální demokracie, která chce podle nich omezit podnikání šéfa hnutí a ministra financí Andreje Babiše. Špičky ANO po více jak dvouhodinovém večerním jednání prohlásily, že návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD) omezit v novele zákona o střetu zájmů podnikání ministrů porušuje koaliční smlouvu.

"Pokud budou koaliční partneři takto pokračovat, budou to oni, kdo může být zodpovědný za konec koaliční spolupráce," stojí v usnesení předsednictva ANO.

Nikdo z členů předsednictva ale neodpověděl na otázku Aktuálně.cz, kde je hranice toho, že by hnutí ANO začalo vážně uvažovat o vystoupení z koalice, nebo by z ní dokonce vystoupilo.

"My preferujeme setrvání v této vládě, ale ne za každou cenu. Nelíbí se nám, že naši koaliční partneři se v některých věcech spojují s opozicí, to se mezi partnery nedělá," prohlásil předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ANO) je omezení podnikání ministrů správná a potřebná věc. "Sociální demokracie zpřísnění zákona o střetu zájmů v Parlamentu podpoří, koaličním partnerům to avizujeme dlouhodobě," sdělil premiér ČTK v textové zprávě.

Odmítl, že by takový návrh byl v rozporu s koaliční smlouvou nebo programem vlády. "Není tedy důvod, aby to ohrožovalo koalici. Naopak, slíbili jsme přece občanům, že prosadíme přísnější zákon o střetu zájmů," dodal.

Lex Babiš

Pondělní usnesení předsednictva má celkem šest bodů. "Předsednictvo se jednomyslně shodlo na tom, že vztahy v koalici jsou napjaté a intenzita kampaně koaličních partnerů proti ANO je v posledních týdnech velmi vysoká," zní první bod.

V dalším bodě ANO konstatuje, že návrh ČSSD, podaný jejím poslancem Janem Chvojkou, je opravdovým Lex Babiš a podle špiček hnutí jde o návrh na hraně ústavy, která zaručuje právo vlastnit majetek. Předsednictvo zároveň tvrdí, že tradiční strany chtějí zamezit přístupu do politiky úspěšným lidem a zakonzervovat ji jen pro profesionály.

Co je v návrhu poslance ČSSD Chvojky, který tak rozzlobil předsedu Babiše i další členy vedení hnutí? "Veřejný funkcionář nesmí být ovládající osobou korporace... Veřejný funkcionář je povinen svůj vztah k obchodní korporaci ukončit bez zbytečného odkladu poté, co začal vykonávat svou funkci, nejpozději však do 60 dnů ode dne zahájení výkonu funkce," stojí v jedné části návrhu.

"Veřejný funkcionář nesmí být provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku ani společníkem, členem nebo ovládající osobou právnické osoby, která je provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku," pokračuje další část návrhu Chvojky, podle kterého takový funkcionář nesmí mít ani podíl na zisku, pokud se týká médií. Babišův Agrofert přitom vlastní kromě jiného i vydavatelství Mafra, které vydává například deníky MF Dnes nebo Lidové noviny.

Veřejným funkcionářem je myšlený člen vlády, což by se nyní dotýkalo právě především Andreje Babiše. Podle návrhu by ale novela zákona začala platit až od dalšího volebního období.

Schůzka před mimořádnou schůzí  

Předsednictvo hnutí ANO také doporučilo svým poslancům, aby podpořili program schůze Sněmovny, která se má ve středu zabývat kauzou okolo Farmy Čapí hnízdo. Kvůli podezření, že udělení padesátimilionové dotace provázel dotační podvod, vyvolala schůzi pravicová opozice.

Předsednictvo podle Faltýnka vyjádřilo svému předsedovi Andreji Babišovi jednoznačnou podporu. "Předsednictvo poslaneckému klubu doporučí, aby podpořil program mimořádné schůze Sněmovny, i když to vnímáme jako účelovou kampaň proti hnutí ANO a jeho předsedovi, ve které se spojily všechny tradiční strany proti hnutí ANO," uvedl Faltýnek.

Zástupci koalice se ještě před středeční mimořádnou schůzí sejdou a budou se dohadovat, zda budou při hlasování postupovat společně. "Budeme apelovat na naše koaliční partnery, abychom postupovali jednotně," avizoval Faltýnek.

Předseda ANO Andrej Babiš po skončení zasedání mezi novináře nepřišel. Podle Faltýnka Babiš na zasedání předsednictva neřekl ani nic nového k Čapímu hnízdu, vše podstatné se chystá sdělit na středečním jednání Sněmovny. 

Koaliční strany se celý minulý týden přely, zda program mimořádného jednání podpořit. Lidovci byli pro, poslanci ČSSD váhali a zástupci ANO nesouhlasili. Předsednictvo ČSSD v pátek doporučilo program schválit.

 

Právě se děje

Další zprávy