Pro rozchod s ANO nebo s lidovci není důvod, říká Sobotka. Změny v koalici nechystá

ČTK ČTK
Aktualizováno 20. 3. 2016 13:56
Předseda vlády Bohuslav Sobotka prohlásil, že koalice s lidovci a hnutím ANO má šanci dokončit mandát. O variantách změn ve složení vlády se v posledních dnech spekulovalo v médiích. Podle Sobotky nemůže vládu položit ani návrh na omezení podnikání členů vlády, jak ho má zavést novela zákona o střetu zájmů. Premiér také připomněl, že kauza farmy Čapí hnízdo nevznikla v době fungování koaliční vlády.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Economia

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevidí důvod, proč měnit složení vládní koalice. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Předseda vlády prohlásil, že koalice s lidovci a hnutím ANO má šanci dokončit mandát.

Podle Sobotky nemůže vládu položit ani návrh na omezení podnikání členů vlády, jak ho má zavést novela zákona o střetu zájmů. Premiér připomněl, že kauza farmy Čapí hnízdo nevznikla v době fungování koaliční vlády, je to věc z minulosti ministra financí Andreje Babiše (ANO). Novela zákona o střetu zájmů by ale podobné případy měla především eliminovat do budoucna.

Dvojkoalice nebude

O variantách změn ve složení vlády se v posledních dnech spekulovalo v médiích. Hnutí ANO údajně uvažuje o tom, jak získat další poslance a mít tak většinu ve Sněmovně i bez lidovců. TOP 09 prý nabídla ČSSD a lidovcům, že by podpořila jejich menšinové vládnutí.

"Nevidím důvod, proč bychom z trojkoalice dělali dvojkoalici," komentoval premiér spekulace o změnách ve složení vlády. Kabinet podle jeho slov funguje, je stabilní a má šanci vydržet do konce volebního období.

Sobotka odmítl, že by se sociální demokracie připojila k přetahování poslanců ve Sněmovně. Podle informací sobotního Práva by touto cestou hnutí ANO mohlo získat do svého klubu nezařazené poslance zvolené za Úsvit. ČSSD a ANO by tak měly dohromady 103 hlasů, tedy většinu. "Pokud někdo vytváří takové scénáře, tak je vytváří bez sociální demokracie," reagoval premiér.

Sobotka také odmítl přebíhání poslanců mezi jednotlivými kluby, tato praxe podle něj znepokojuje voliče. Seriózní strana se podle něj do přetahování poslanců nepouští.

Premiér také uvedl, že si neumí představit spojenectví s pravicovými stranami. Hospodářské noviny v pátek psaly o nabídce předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska směrem k lidovcům a ČSSD, že by v případě odchodu ANO z koalice nemusely následovat předčasné volby. TOP 09 by podle této nabídky byla ochotna podpořit menšinovou vládu. "Spojení s pravicí je programově nelogické," míní Sobotka.

Volba mezi odchodem jednoho nebo druhého koaličního partnera není dle Sobotky na pořadu dne. "Sociální demokracie podepsala koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL a jsme přiopraveni pokračovat ve spolupráci s oběma koaličními partnery," uvedl.

V pátek koaliční spolupráci na stejném půdorysu podpořilo vedení KDU-ČSL i ČSSD. Sobotka očekává, že na pondělním jednání předsednictva potvrdí vůli pokračovat v koalici i hnutí ANO.

Ani zákon o střetu zájmu vládu nepoloží

Kauza Čapí hnízdo a zákon o střetu zájmů jsou podle premiéra dvě věci, které zatěžují koalici. "Problém se střetem zájmů je potřeba vyřešit, jinak se to s námi potáhne další dva roky a bude to komplikovat další dva roky vlády a možná i fungování dalších vlád, které vzejdou z voleb," řekl. Zákon, až vstoupí v platnost, bude se vztahovat jen na nové členy vlády, respektive vlád. Zároveň premiér připomněl, že zákon vstoupí v platnost ještě v tomto volebním období.

Návrh na omezení podnikání členů vlády, který předložil Jan Chvojka (ČSSD), ale podle poslanců ANO jde proti předsedovi jejich hnutí Andreji Babišovi, který je majitelem skupiny Agrofert. Sobotka to odmítá, dnes uvedl, že situace v politice se za poslední léta změnila. "Není to jen problém Andreje Babiše, máme i další miliardáře, kteří vstupují do politiky nebo se snaží získat politický vliv. Je důležité abychom změnili pravidla a upravili je tomu, jak se vyvíjí fungování reální politiky, reální demokracie v ČR," řekl.

Zpřísnění podnikání členů vlády je podle něj nutné. Nebránil by se ani jeho rozšíření, jak o něm uvažuje předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Chce, aby ovládajícími osobami ve firmách nesměli být nejen ministři, ale i další placení politici.

Změna by se tak podle něj dotkla například i starostů, primátorů a hejtmanů. "Pokud náš koaliční partner uvažuje tímto směrem, tak je to cesta, kde se dá o tom mluvit.(...) Vítám, že ANO přemýšlí v rozsahu nikoli odmítat tyto úvahy, ale eventuálně je rozšířit. Doufejme, že to není jen snaha jak vytvořit proti tomu návrhu ještě širší frontu a dosáhnout jeho neschválení," řekl.

Připomněl, že předsednictvo ČSSD doporučilo poslancům podpořit program mimořádné schůze ke kauze Čapí hnízdo. Sobotka se ale domnívá, že schůze tuto kauzu nevyřeší. Má očekávání nejsou velká, sociální demokracie se také ke schválení jejího programu připojila až po určitém váhání, uvedl. Vláda podle něj nechce bránit opozici, aby klada v souvislosti s kauzou ministrovi financí otázky, případ ale schůze nevyřeší. Babiš měl podle něj už dávno zveřejnit informace o majiteli farmy. Vysvětlit pozadí kauzy parlamentu i veřejnosti mohl podle premiéra i prostřednictvím médií, která vlastní. "Mrzí mě. že to zatěžuje fungování vlády a fungování parlamentu," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy