Váhající zelení letí kvůli radaru do USA

Martina Macková
1. 2. 2007 14:04
Praha - Zelení jsou jedinou koaliční stranou, která váhá, jak se postavit k umístění amerického protiraketového radaru v Čechách.
Bursík má uvnitř strany kvůli radaru nepříjemnosti.
Bursík má uvnitř strany kvůli radaru nepříjemnosti. | Foto: Ondřej Besperát

Zatímco ODS a lidovci radar podporují a nemyslí si ani, že by o jeho umístění v Brdech mělo rozhodnout všelidové hlasování, zelení posílají svého poslance Ondřeje Lišku pro informace do Spojených států. Má tam o radaru debatovat s kongresmany.

"Musíme mít informace, abychom se lépe rozhodli," říká Liška, který do Washingtonu zamíří během dvou týdnů. 

"Nemáme pocit, že by zastupitelské úřady poskytovaly nejlepší údaje," uvedl Liška, člen strany, která ve vládě obsadila post ministra zahraničí.

Zelený poslanec Liška.
Zelený poslanec Liška. | Foto: SZ

Zatímco zelení by radar podpořili jen v případě, že by byl součástí společné evropské ochrany a mnohostranných dohod, jejich ministr Karel Schwarzenberg říká, že obrana EU je kavárenskou akademickou diskusí.

"Pro nás je zásadní, jestli dohoda bude pouze mezi Českem a USA. Kroky, které Američané v posledních letech učinili, byly kontraproduktivní. Například vyslání vojsk do Iráku nezvýšilo společnou bezpečnost států NATO, " řekl Aktuálně.cz Liška.

Sjezd na obzoru

Ministr Schwarzenberg.
Ministr Schwarzenberg. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nesouhlas s postojem ministra Schwarzenberga dalo vedení strany najevo zhruba třicet straníků, kteří výzvu s ministrovou kritikou poslali předsedovi Martinu Bursíkovi. 

Zelení mají na polovinu února naplánován sjezd a rozhodování o americké základně v Čechách se zdá být jedním z klíčových témat.

"Výzvu jsem četla. Bereme to stejně vážně, jako každá jiná politická strana bere podněty. Vedení s těmito členy bude určitě komunikovat  a vyjasňovat si postoje," řekla Aktuálně.cz mluvčí zelených Eva Rolečková. 

Sladká nevědomost

Jak se ukazuje, informace o radaru nechybí jen v zelené straně.

Například komunistický poslanec Václav Exner se na společném zasedání někollika výborů ve sněmovně ptal i na to, jak bude radar napájen, zda to nebude z nějakého jaderného zdroje, který by mohl představovat nebezpečí.

Ministr Schwarzenberg mu pak s klidem odpověděl i na otázku, zda vyhovíme v budoucnu například také Číně, pokud si u nás bude chtít postavit základnu.

Až nás Čína několikrát zachrání, pak by se o tom dalo uvažovat, odvětil ministr.

Plebiscit. Ano, či ne? 

Máme to svěřit lidu?
Máme to svěřit lidu? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Politici zatím nejsou jednotní v tom, zda vypíší o základně referendum. Zatímco ODS a lidovci to odmítají, komunisté ho požadují a zelení se zatím nerozhodli.

Politici KSČM chtějí  kvůli základně předložit do sněmovny zákon o referendu, který by umožnil, aby všelidové hlasování mohla navrhnout i krajská zastupitelstva.

"Když ti lidé budou opravdu vědět, o co jde, kam to kráčí a co tím celá Česká republika a Evropa získává, tak ty lidi nemůžou říct ne, tomu nevěřím," uvedla v TV Nova ministryně obrany Vlasta Parkanová.

 

Právě se děje

Další zprávy