Václav Dobrák nebo Jan Kapsa? ODS představila svou Vizi

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 2. 2010 17:30
Ano, publikum je jen stafáž. Ale to všichni věděli dopředu
Foto: Aktuálně.cz

Brno - "Jsme jedinou českou politickou stranou, která má vizi na 10 let." To je podstata sdělení, které dnes ODS adresovala z Brna českým voličům.

Její ideová konference byla totiž právě jen sdělením - svým přítomným členům (to by ale přesvědčovala přesvědčené), ale hlavně voličům (prostřednictvím televizního přenosu). Žádná diskuse, žádné usnesení.

Na konferenci se tak střídaly připravené projevy těch, kteří chystali jednotlivé kapitoly tohoto programu. Scénář je prokládal předtočenými zdravicemi - např. ekonoma Tomáše Sedláčka, předsedy britských konzervativců Davida Camerona nebo bývalého australského premiéra Johna Howarda. O přestávkách atmosféru dokreslovaly hity z muzikálu Jesus Christ Superstar.

Už jsme debatovali dost

"Formu zvolili organizátoři dobře. Ano, publikum je jen stafáž. Ale to všichni věděli dopředu," řekl Aktuálně.cz jeden z umírněných kritiků.

I dřívější ostrý kritik konference poslanec Boris Šťastný si ale nakonec pochvaloval, že krajské diskuse měly smysl a že se jeho návrhy dostaly do konečného textu.

"Ustupujeme od 'julínkovského' modelu reformy zdravotnictví a navrhujeme systém vstřícnější pro pacienty," vysvětloval Šťastný. "Budeme definovat nadstandard, ne standard, a hned bude jasné, co by si pacient musel připlatit," dodal.

Volební program později

Ačkoliv předseda ODS Mirek Topolánek zdůrazňoval, že Vize 2020 není volebním programem, konference jako předvolební akce vyzněla. Už dřív ostatně špičky strany přiznávaly, že počítají se vzdělaným voličem a ten že vyžaduje dlouhodobější vizi.

A tak ODS nešetřila svého největšího rivala. ČSSD podle ní počítá s tím, že lidé raději slyší útěšnou lež než nepříjemnou pravdu. "To je celé kouzlo a celý trik socialistické politiky," řekl předseda občanských demokratů.

A snažil se přesvědčit voliče (dal mu jméno Václav Dobrák), že je program ODS právě pro něj. A že by měl podpořit štíhlejší stát, který ubere prostor korupčníkovi Janu Kapsovi. "Lidem by se to mělo vysvětlovat na triviálních ukázkách," pochvaloval si tyto příklady ekonom Jan Procházka, který vystoupil po Topolánkovi.

Změna ústavy

Středobodem Vize se staly veřejné finance, konkrétně boj proti narůstání schodku státního rozpočtu. Šlo o klasická témata občanských demokratů: štíhlejší stát, adresné sociální dávky, důchody opřené o připojištění, rozpočtová kázeň.

ODS voličům nabídla, že bude prosazovat i změnu Ústavy, pokud se dostane k moci. Po zkušenostech s pádem své vlády chce zavést tzv. konstruktivní vyslovení nedůvěry.

Jednoduše řečeno - většina ve sněmovně, která by chtěla svrhnout vládu, by zároveň musela sestavit vládu novou. "Podobné řešení má Německo, Španělsko, zavedlo ho i Polsko a Maďarsko," vysvětlil pro Aktuálně.cz politolog Tomáš Lebeda.

Preference padají

Občanští demokraté se nevyhnuli ani ekologickým tématům. První místopředseda strany David Vodrážka dokonce neváhal prohlásit, že ekologické myšlenky jsou v podstatě konzervativními myšlenkami. A zelené politiky označil za "naše mladší a poněkud fanatické bratry".

K prosazení své Vize by ale nejdřív musela ODS vyhrát volby. Hořkou pilulkou jen den před ideovou konferencí byl únorový volební model CVVM - socialistům přisoudil momentálně 33 % hlasů, občanským demokratům jen 20,5 %.

 

Právě se děje

Další zprávy