V Liberci dostal zásah vejcem Škromach. A pak policie

Martina Machová Martina Machová
28. 5. 2009 15:31
Na místě hlídkovalo patnáct policistů, zadrželi jednoho mladíka
Exministr práce Zdeněk Škromach se svými odpůrci
Exministr práce Zdeněk Škromach se svými odpůrci | Foto: Martina Machová

Liberec - Den poté, co v Praze létaly na Jiřího Paroubka při mítinku ČSSD stovky vajec, se útok vejcem opakoval v Liberci.

Na mítink ČSSD opět dorazila skupina revoltujících mladých s vajíčky. Krabice s pěti platy vajec sice zůstala ležet vedle pódia, jedno vejce z davu však přilétlo na sako Zdeňka Škromacha, místopředsedy ČSSD.

Nepomohla mu ani pánvička, s níž se před svým vystoupením chlubil davu oponentů. Během své řeči pak vyzýval, aby mu na ni lidé nosili vejce celá, že se z nich dá vařit například bezdomovcům.

Další posléze skončila na kapotách policejních vozů.

Nepravý metač?

Incident se odehrál před třetí hodinou odpolední.

To už bylo v Liberci dusno, neboť se spolu ostře hádali příznivci a odpůrci ČSSD. "Dalo by se to popsat jako generační střet. Zatímco starší lidé nadávali studentům, že jsou prasata, mladí lidé spílali sociálním demokratům, že jsou bolševici," popsala reportérka Aktuálně.cz.

Mítink se přitom odehrál za dozoru posílené policejní hlídky: u pódia se pohybovalo nejméně patnáct uniformovaných policistů, kteří obestupovali přihlížející, jež drželi v rukách plata vajec.

Posléze prý podle výpovědí vytipovali zhruba dvacetiletého mladíka, který vejcem hodil, a odvedli ho do policejního vozu. V jeho kufru se v té chvíli nacházela již zabavená krabice s vajíčky.

"Chytli jediného z nás, kdo si nikdy vejcem nehodil," reptal v tu chvíli dav.

Reportérce Aktuálně.cz se k vejcometnému útoku na Škromacha přiznal třiadvacetiletý student Evžen. Hodil po něm proto, že nesouhlasí s politikou ČSSD. "Jsou to svině komunistický," řekl doslova.

Ve chvíli, kdy policejní vozy chtěly z již ukončeného mítinku odjet, začala další vajíčková palba. "Letělo jich na auta minimálně deset najedou," popsala reportérka Aktuálně.cz.

Po chvíli přijela na místo zásahovka; příslušníci v baretech si zapisovali čísla občanských průkazů všech, kdo v tu chvíli ještě prodlévali na náměstí před radnicí.

Nepomohla ani pánvička. Místo do ní letělo vajíčko na košili
Nepomohla ani pánvička. Místo do ní letělo vajíčko na košili | Foto: Martina Machová

Liberec byl třetí zastávkou dnešního předvolebního turné, ale prvním kde k házení vajec nakonec došlo. Sociální demokraté začali v České Lípě, kde se mítink obešel bez jakýchkoli konfliktů.

V Turnově však již na oranžový konvoj čekali odpůrci s transparenty. Vajíčka ale nakonec zůstala v platech. Poslední zastávkou byl Jablonec nad Nisou. I zde ale proběhla akce ČSSD v poklidu.

Liberecká část předvolebního turné se musela obejít bez Jiřího Paroubka. Podle straníků to však nemá s včerejším incidentem na Smíchově žádnou souvislost.

„Bylo to plánované dopředu. Pan předseda měl v kalendáři něco jiného," vysvětlil šéf libereckých sociálních demokratů a šestka na kandidátce do europarlamentu Robert Dušek.

 

Právě se děje

Další zprávy