V Letech vznikne pietní místo, vepřín ale zůstane

Eva Benešová
4. 5. 2009 17:37
Romům se postup vlády nelíbí, trvají na tom, aby vepřín zmizel
Památník v Letech u Písku.
Památník v Letech u Písku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po letech slibů a vyjednávání vláda rozhodla, že v místě bývalého sběrného tábora pro Romy v Letech u Písku vznikne pietní místo na památku romského holocaustu.

Současně s tím však bude zachován i vepřín, který stojí na místě bývalého tábora. Vláda tvrdí, že na jeho vykoupení nemá peníze.

Proti tomu se ohradili Romové, kteří opakují, že vepřín toto místo naprosto degraduje a současně tím ponižuje památku jejich předků.

Romové: Chceme úctu

"Máme tam pohřbené příbuzné a k jejich hrobům máme obrovskou úctu. Z těchto důvodů nemůžeme dopustit, aby tam vepřín zůstal. Budeme tlačit na vládu, stejně jako v případě Hodonína u Kunštátu," reagoval na informaci Čeněk Růžička z výboru pro odškodnění romského holokaustu.

Ministr pro národnostní menšiny Michael Kocáb však říká, že by bylo chybné vepřín vykoupit, i kdyby peníze byly.

"Pořizovací cena byla osm milionů a dnes je v desítkách až stovkách násobků," uvedl ministr Kocáb.

Doplnil, že v Letech se upraví příjezdové cesty k památníku a areál se náležitě upraví. "Další kroky naplánuje památník Lidice, který bude místo v Letech spravovat," dodal Kocáb.

V Hodoníně se bude vzdělávat

Změn se dočká i místo bývalého sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu. Zde vznikne mezinárodní vzdělávací a informační centrum romského holokaustu.

"Stát vykoupí rekreační centrum, které je tam nyní. Považujeme to za precedent pro Lety," zdůraznil Růžička.

V Letech bylo v době nacistické okupace soustředěno přes 1300 Romů, z nichž tam 327 zahynulo a přes 500 bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Podobným táborem v Hodoníně u Kunštátu prošlo skoro 1400 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy