Utahování opasků čeká i Hrad. Přijde o 66 milionů

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 11. 2009 15:10
Poslanci jednají o rozpočtových výdajích
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kvůli našponovaným státním financím bude muset opasky utahovat i prezidentská kancelář.

Sněmovní rozpočtový výbor na svém dnešním jednání doporučil sněmovně, ať schválí rozpočet svůj, Senátu i Kanceláře prezidenta republiky na příští rok.

Kancelář bude mít na výdaje o téměř 66 milionů korun méně než letos, méně peněz budou mít i sněmovna a Senát. Ještě o nich bude rozhodovat celá sněmovna při závěrečném schvalování rozpočtu.

Prezidentská kancelář by měla příští rok vydat 368,8 milionu korun, tedy proti letošku asi o 15 procent méně. Při sestavování rozpočtu prý dodržovala všechny směrné limity stanovené vládou.

"Je to součást úsporných opatření, která ministerstvo financí navrhlo a my jsme je bezezbytku akceptovali," řekl poslancům prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Na lesní hospodářství má jít 34 milionů korun. Weigl ujišťuje, že i přes nižší objem peněz na investice se nemusí návštěvníci Hradu obávat špatné údržby památek. Informoval také o tom, že v budoucnu bude nutné uskutečnit rekonstrukci Jiřského kláštera, což si může vyžádat až 480 milionů korun.

Začíná zbrojení na sčítání lidu

Senát bude mít na výdaje podle návrhu rozpočtu 546 milionů korun proti letošním 590 milionům korun. Zhruba o sedm milionů na 92,5 milionu korun klesne objem peněz na platy zaměstnanců, jejich počet se má snížit o sedm na 216. Na platy senátorů je v návrhu opět 86 milionů korun. Částka na zahraniční cesty senátorů klesne o tři miliony.

Poslanec Václav Votava (ČSSD) to označil za dobrou zprávu zejména pro média, která se o zahraniční cesty zákonodárců často zajímají.

Jako poslední doporučil výbor schválit rozpočet samotné sněmovny. Ta bude mít k dispozici 1,174 miliardy korun, což je proti letošku pokles o 33 milionů korun, které chce ušetřit na běžných výdajích. Na odchodné poslanců je vyčleněno 38,4 milionu korun, na platech zaměstnanců sněmovny chce dolní komora ušetřit proti letošku deset milionů.

Plánované výdaje na zahraniční cesty poslanců mají klesnout o dva miliony, výdaje na vnitrostátní letenky o 500 tisíc korun.

Na druhé straně chce získat až 18 milionů korun na výnosech ze sněmovních stravovacích zařízení. Pro doporučující usnesení k rozpočtu sněmovny zdvihli ruku všichni poslanci.

Výbor doporučil ke schválení také rozpočty ministerstva financí a Českého statistického úřadu. Statistici budou muset v příštím roce počítat s výdaji na řádné volby do sněmovny nebo s přípravami na sčítání lidu v roce 2011. Přípravy na sčítání si podle místopředsedy úřadu Stanislava Drápala vyžádají přes 500 milionů korun.

Celkové výdaje ministerstva financí klesnou proti letošku o 1,6 miliardy. Klesne i průměrný plat na ministerstvu, a to o tři procenta na 26.529 korun měsíčně. "Návrh kapitoly lze hodnotit jako velmi úsporný," konstatoval poslanec Vladislav Vilímec.

Pro doporučující usnesení k uvedeným kapitolám hlasovali poslanci často jednomyslně. "Dnes to tady vypadá jako na schůzích Národní fronty," komentoval to předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dnešní usnesení výborů ale neznamenají konečné slovo. To vyřknou všichni poslanci při konečném schvalování rozpočtu, které se má odehrát v prosinci.

 

Právě se děje

Další zprávy