Ústavní soudci posoudí další stížnost na pražské volby

Kateřina Eliášová
25. 1. 2011 21:15
Hnutí Pražané za svá práva požaduje opakování voleb do hlavního zastupitelstva
Ustavující zasedání pražského zastupitelstva provázely masivní protesty
Ustavující zasedání pražského zastupitelstva provázely masivní protesty | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ústavní soudci mají na stole už druhý požadavek na zrušení říjnových komunálních voleb v Praze.

Na Ústavní soud v Brně se obrátilo politické hnutí Pražané za svá práva.

Jejich výtku dostal coby zpravodaj na starost soudce Stanislav Balík. Potvrdila to mluvčí soudu Jana Pelcová.

Zástupci hnutí požadují opakování voleb do hlavního pražského zastupitelstva. Podle nich by se v tomto případě nemělo volit podle zákona o obcích, ale o krajích.

"Praha je kraj, ale do jejího zastupitelstva se volí podle zákona o obcích. Podle nás jsou tak mandáty zastupitelů neplatné," řekl Aktuálně.cz předseda hnutí Pražané za svá práva Karel Berka.

Dva verdikty

První stížnost na podzimní volby podala Strana zelených spolu s SNK-ED a Věcmi veřejnými. Soud se jí už intenzivně zabývá.

"K této stížnosti mohu pouze uvést, že Ústavní soud činí v této chvíli procesní kroky v řízení a komunikuje s účastníky," uvedla Pelcová bez dalších podrobností.

Malé strany si stěžují na rozdělení hlavního města na sedm volebních obvodů. Podle nich systém poškodil právě malé strany a nahrál ODS a ČSSD. Obě stížnosti nepřímo podpořil například exprezident Václav Havel.

"Domnívám se, že takovýto stav je možné napravit jedině tím, že bude zpřesněn volební zákon, aby neumožňoval takové účelové likvidování hlasů. A snad by pomohlo i to, kdyby Praha, která je kraj, měla opravdu své volby spolu s krajskými, a ne s obecními," uvedl loni bezprostředně po volbách.

Soud si žádá posudky

Že je případ Prahy mimořádně citlivý, lze soudit i podle toho, jak Ústavní soud se stížností pracuje.

Nad verdiktem se sejde celé patnáctičlenné plénum, nikoliv jen tříčlenný senát, jak je tomu zvykem.

Soud si rovněž vyžádal hned několik posudků od znalců ústavního práva. Je mezi nimi i přední expert na volební systémy Tomáš Lebeda či politolog Jan Ouzký z Univerzity Hradec Králové.

Už den po volbách v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz Lebeda připustil, že volby v Praze jsou napadnutelné a později naznačil, že mají případní stěžovatelé šanci u Ústavního soudu uspět se stížností na porušení principu rovnosti volebního práva.

Václav Havel doporučuje Prahu neparcelovat a volit podle zákona o krajích
Václav Havel doporučuje Prahu neparcelovat a volit podle zákona o krajích | Foto: Jan Langer

"Velký propad hlasů v Praze je způsobený rozdělením na malé volební obvody, ve kterých je hranice pro zisk jednoho mandátu mezi 7 až 10 procenty. V komunálních volbách to považuji za velmi nešťastné a podle mého názoru by se to mělo změnit," uvedl.

Detaily svého posudku pro Ústavní soud však komentovat nechce.

Co pak?

Pokud by soud volby skutečně zrušil, musely by se znovu opakovat. Znalci práva se neshodují v tom, co by nastalo poté. První z variant je, že by vládu nad hlavním městem převzala rada, která Prahu vedla do voleb.

Druhá, podle expertů více pravděpodobná, varianta počítá s tím, že by do voleb Prahu dál vedli nově zvolení radní a zastupitelé.

"Přikláním se spíše k té druhé variantě. A to proto, že předchozí radě už skončil mandát a zdravý rozum velí, že by Prahu vedla rada nová, do doby, než by se vypsaly nové volby," soudí právník Vladimír Balaš z právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Pražští politici zatím nechtějí situaci kolem možného zrušení voleb komentovat, jsou připraveni na obě varianty. Opakované volby by mohly uškodit současným stranám v koalici - tedy ODS a ČSSD. Vznik jejich společné vlády v Praze provázely masivní protesty.

Hlavní město není jediným místem, kde říjnové volby řeší kvůli stížnostem ústavní soudci. Kromě Krupky se musí zabývat situací v Českém Těšíně, Havířově, Karlově Studánce, Brně-Líšni a na dalších místech. V části případů jde o kupování hlasů voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy