Úřady práce čeká radikální řez. Bude se propouštět

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 7. 2010 14:50
Ministr chce zavést jedno výplatní místo a spojit úřady
Mám spoustu plánů!
Mám spoustu plánů! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřady práce a správu sociálního zabezpečení čeká v příštích dvou až třech letech zemětřesení. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) chce postupně spojit jejich agendu. Jak říká, chce, aby úřady pracovaly efektivněji a aby kontrolovaly, zda lidé čerpají sociální dávky oprávněně. Zroveň ale ušetří i část zaměstnanců.

"Připravujeme zavedení jednoho výplatního místa pro sociální dávky a můžeme tedy uvažovat o propojení agend, které jsou dnes na správě sociálního zabezpečení, a agend na úřadech práce," prohlásil pro Aktuálně.cz ministr.

Budou úřady práce zbytečné?

Zatím není úplně jasné, kdo by onu "superdávku" vyplácel. "Jestli to bude dnešní správa sociálního zabezpečení, nebo dnešní úřady práce, nebo obecní úřady nebo jiný, nově zřízený úřad, to je ještě předčasné," prohlásil ministr s tím, že to ale rozhodně bude jen jedno místo.

Kromě toho se ministerstvo začíná zamýšlet i nad tím, zda mají úřady práce pomáhat přímo s vyhledáváním nového zaměstnání.

"Zatím nepočítám s žádnou změnou, ale určitě je to jedno z témat, nad kterým se budeme vážně zamýšlet - tedy nakolik mají úřady práce vůbec možnost účinně konkurovat například zprostředkovatelským agenturám. Budu to velmi pečlivě diskutovat," řekl Drábek.

Podle některých úvah na ministerstvu jsou agentury mnohem efektivnější, než úřady práce.

Ministr odmítá, že by chtěl úřady práce v budoucnu rušit: "Nějakou organizační změnu, která souvisí se zřízením jednoho výplatního místa, si umím představit. Zánik úřadů práce si představit nedokážu."

Faktem ale je, že pokud by agenda výplaty dávek přešla na obecní úřady nebo někam jinam a zároveň by pomoc s hledáním práce zajišťovaly spíše pracovní agentury, úřady práce by byly rázem zbytečné.

S odchody se počítá...

Plán je v počátečním stadiu, není tedy zatím jasné, kolik zaměstnanců správy sociálního zabezpečení a úřadů práce bude muset po reorganizaci odejít. Ministr odmítl říct, zda to má být třeba i polovina zaměstnanců poté, co se agendy dvou úřadů fakticky spojí: "Neřeknu vám konkrétní čísla."

Změna se týká zhruba 17 tisíc lidí - momentálně je na úřadech práce zaměstnáno 8,5 tisíce lidí, na správě sociálního zabezpečení stejný počet.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydává zdaleka nejvíc ze státního rozpočtu. Celkem by například měl stát letos utratit bezmála 1 bilion a 185 miliard korun. A jen samotné ministerstvo práce vydá přes 476 miliard. Většina výdajů jsou ale tzv. mandatorní, včetně sociálních dávek - jejich vyplácení určuje zákon. 

"Ušetřit se tak dá v tuto chvíli jen na provozu ministerstva," objasňuje Drábek. Jeho první náměstek Vladimír Šiška nicméně už má podrobný plán, jak by měl úřad zeštíhlet. Ani on o podrobnostech zatím mluvit nechce.

 

Právě se děje

Další zprávy