Tři ministři, Dušek i Šlouf. Zeman vytáhl esa do voleb

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 9. 2010 6:00
Jiří Rusnok chce být starostou v pražské Vinoři, odborář Dušek senátorem.
Jiří Rusnok je jedničkou Zemanovců v pražské Vinoři. Šance stát se starostou v městské části na okraji metropole nemá velké, protože tady se volí už léta pravicově
Jiří Rusnok je jedničkou Zemanovců v pražské Vinoři. Šance stát se starostou v městské části na okraji metropole nemá velké, protože tady se volí už léta pravicově | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Chybělo málo - půl procenta voličských hlasů - a Strana práv občanů - Zemanovci by se v červnu dostala do sněmovny.

Teď před podzimními komunálními a senátními volbami zkouší přátelé někdejšího premiéra Miloše Zemana štěstí znovu. Do boje nasazují i velmi známá jména.

Starostou pražské části Vinoře se například chce stát bývalý ministr financí či průmyslu a obchodu Jiří Rusnok, je jedničkou na tamní kandidátce Zemanovy strany. Do komunálních voleb jde se Zemanovou značkou i další sociálnědemokratický exministr Petr Lachnit.

Od ČSSD k Zemanovcům

Cesta současného prezidenta Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka z ČSSD byla postupná (a sestupná).

V roce 2003 neúspěšně kandidoval proti tehdejšímu premiérovi Vladimíru Špidlovi na post předsedy ČSSD. Krátce nato ho Špidla nechal odvolat z postu ministra průmyslu. Špidla to zdůvodnil špatnou komunikací s Rusnokem, která prý narušovala chod celé vlády. Rusnok jako důvod uváděl to, že volil jako poslanec prezidentem Václava Klause.

Krátce po svém odvolání se Rusnok vzdal i poslaneckého mandátu a zůstal - až do začátku letoška - řadovým členem ČSSD. Letos ale vystoupil a stal se ekonomickým expertem Zemanovců.

Lachnit v Ostravě, druhý Zeman do Senátu?

Komunální politika zlákala i dalšího ministra Zemanovy vlády, Petra Lachnita. Ten řídil v letech 2002-3 ministerstvo pro místní rozvoj. Teď se chce stát ostravským zastupitelem právě za Zemanovce.

A do třetice nasadila Strana práv občanů pro podzimní volby exministra školství Eduarda Zemana. Ten ale nechce do žádného zastupitelstva, ale rovnou do Senátu. Kandiduje na Jihlavsku.

V Praze se chce ovšem dostat do zastupitelstva i další, velmi blízký spolupracovník Miloše Zemana Miroslav Šlouf.

Někdejší funkcionář KSČ dělal Zemanovi jako premiérovi šéfa jeho poradců. Staral se také o volební kampaně, když byl Miloš Zeman předsedou ČSSD. Jeho dílem byla i kampaň letošní - už pro Stranu práv občanů - Zemanovce.

Odborář Dušek senátorem...

Kromě toho získali Zemanovci ještě další mediálně velmi známou tvář - odborového předáka Jaromíra Duška. Ten se chce stát rovněž senátorem, a to za Ústí nad Orlicí. Dušek, někdejší šéf železničních odborů, kterým kvůli stávce v 90. letech ustopuila i Klausova vláda, je po majetkové roztržce se svým svazem předsedou Svazu Odborářů Služeb a Dopravy.

V komunálních volbách Zemanovci nekandidují zdaleka všude. A například pro boj o jihlavské zastupitelstvo se snaží zvýšit své šance tím, že se spojili se Suverenitou Jany Bobošíkové.

 

Právě se děje

Další zprávy