Topolánkovo nové angažmá: smlouva u Schwarzenberga

Sabina Slonková
1. 11. 2010 7:00
Diplomacie platí lobbing za Topolánkovo zvolení do OECD
Po odchodu z politiky chce Topolánek do energetiky.
Po odchodu z politiky chce Topolánek do energetiky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Politici se rozhodli podpořit kandidaturu Mirka Topolánka na post šéfa mezinárodní energetické agentury i finančně: diplomacie uvolnila peníze na to, aby mohl bývalý premiér co nejúspěšněji lobbovat za své zvolení.

Topolánek už má podle zjištění Aktuálně.cz i symbolickou smlouvu o dílo, kterou uzavřel s ministerstvem zahraničních věcí. Jen tak se totiž může účastnit diplomatických misí a objíždět zahraniční státníky, aby získal jejich podporu pro zvolení do čele energetické agentury při OECD.

"Jde o standardní krok spojený s tím, že Mirek Topolánek je oficiálním kandidátem České republiky na post v mezinárodní energetické agentuře. Neplatí se mu to tedy jako Mirku Topolánkovi, ale jako oficiálnímu kandidátovi České republiky," uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.

Zatím jedna letenka

Z informací ministerstva vyplývá, že Topolánek má nárok na proplacení nákladů spojených se zahraničními cestami, včetně ubytování. Podle mluvčího Koláře to ale zatím využil jen v jednom případě.

"Proplatili jsme dosud jen jednu letenku za deset tisíc korun. Teď by měla přijít další za přibližně 30 tisíc korun," dodal Kolář.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Koláře politici nestanovili pro finanční podporu Topolánkovy kandidatury žádný strop, nečekají ale žádné obří výdaje.

Dosud největší obdobná investice byla na přelomu tisíciletí spojena s kandidaturou někdejšího ministra zahraničí Jana Kavana na post předsedy Zasedání valného shromáždění OSN. Vláda Miloše Zemana tehdy svým usnesením rozhodla, že na kampaň a následné vedení kanceláře při OSN stát poskytne 110 milionů korun.

Dva silní soupeři

Zvolení bývalého ministerského předsedy do čela mezinárodní energetické agentury přitom není zdaleka jisté.

Mirek Topolánek má dva silné konkurenty: o místo usiluje nizozemská ministryně Maria van der Hoeven a současný šéf agentury Nobuo Tanaka z Japonska. Oba soupeři mají vynikající renomé.

Nový šéf agentury, který se svého křesla v Paříži ujme v příštím roce, bude znám letos v prosinci, tedy už za několik týdnů.

Enel verdikt odložil

Jak už deník Aktuálně.cz v září informoval, Mirek Topolánek kromě postu v mezinárodní energetické agentuře usiluje o funkci ve vedení italské energetické společnosti Enel. Tuto možnost dokonce vedl jako svůj soukromý plán A. Agentura při OECD byla plánem B.

Jednání o Enelu se ale podle zjištění Aktuálně.cz začala komplikovat. Podle původních plánů měli Italové rozhodnout během října, nakonec si ale vyžádali odklad. Definitivní slovo by tak mělo padnout během zimy.

 

Právě se děje

Další zprávy