Topolánkovi věří míň lidí než Paroubkovi

ves
23. 2. 2007 11:50
Praha - Topolánkově vládě důvěřuje necelá třetina Čechů. Má tak nižší důvěru, než měla vláda Jiřího Paroubka před loňskými volbami. Uvnitř: ANKETA
Foto: Ondřej Besperát

Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Dlouhodobě nejdůvěryhodnější ústavní institucí je pro občany prezident. V současnosti mu důvěřují více než tři čtvrtiny občanů. Tradičně nejnižší podíl důvěry mají obě komory českého parlamentu.

Poslanecké sněmovně v současnosti důvěřuje 23 procent občanů a Senátu čtvrtina Čechů.

V červnu se v obdobném výzkumu pro vládu Jiřího Paroubka vyslovilo 44 % lidí. Dnes na na otázku Důvěřujete vládě kladně odpovědělo jen 31 % dotázaných.

O poznání vyšší důvěrou než vláda či parlament disponují lokální reprezentace. "Krajským zastupitelstvům v aktuálním průzkumu vyjádřila důvěru necelá polovina oslovených (46 %), což v porovnání s předcházejícím měsícem znamená mírný pokles. Téměř dvě třetiny občanů (65 %) důvěřují svému obecnímu zastupitelstvu," uvádí CVVM.

CVVM v průzkumu během druhého únorového týdne oslovilo 1080 respondentů.

Spokojenost roste, ale stále je nízká

S celkovou politickou situací jsou lidé o něco spokojenejší než před měsícem, i když nespokojených je stále více než polovina (58 %) Úplně spokojených je 12 procent, zbývající zvolili odpověď "ani spokojený, ani nespokojený".

"Spokojenost se současnou politickou situací vyjadřují častěji mladí lidé ve věku 15 až 29 let, respondenti, kteří svoji životní úroveň považují za dobrou, a voliči ODS," uvádějí analitici CVVM.

Mezi nespokojené se častěji řadí sympatizanti KSČM.

"Větší míra nespokojenosti panuje rovněž mezi občany považujícími svoji životní úroveň za špatnou, nepracujícími důchodci a staršími šedesáti let." 

 

Právě se děje

Další zprávy