TOP 09 povedou zase Schwarzenberg a Kalousek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 10. 2011 11:49
Volba bez překvapení, prvním místopředsedou znovu Kalousek
Prvním místopředsedou opět Miroslav Kalousek
Prvním místopředsedou opět Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Hradec Králové - Celostátní sněm vládní strany TOP 09 zvolil podle očekávání znovu za předsedu strany Karla Schwarzenberga.

Klikáním na iPadech jej v čele strany potvrdilo 162 delegátů ze 169 hlasujících.

Jiný výsledek se nečekal, staronový předseda ostatně neměl protikandidáta.

"Těžko si umím představit, že by chtěl někdo vyzvat Karla Schwarzenberga," prohlásil už před sněmem v rozhovoru pro Aktuálně.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Karel Schwarzenberg v kandidátském projevu apeloval na spolustraníky, aby se zaměřili na krajské volby v příštím roce - na nich se podle něj ukáže budoucnost strany.

"Ukáže se, jestli je TOP 09 fenomén, který zase pomíjí, nebo jsme se hluboce zakořenili v krajině české. Nestačí být v parlamentu v Praze," varoval Schwarzenberg s tím, že by regionální organizace měly vždy "připravit vizi dotyčného kraje".

Víkendová jednání TOP 09 a ODS ve fotogalerii:

Kalousek: Hrozí nahnědlý extremismus

Podobně dopadla i volba prvního místopředsedy, kterým je opět Miroslav Kalousek. Ani on neměl protikandidáta a "kliklo" pro něj taktéž 162 delegátů.

Kalousek se v kandidátském projevu delegátům představil jako "koordinátor týmu", nabídl svoji energii i "pokoru".

Elektronická volba
Elektronická volba | Foto: Ludvík Hradilek

"S pokorou přijímám i vaše dobře míněné rady, zda bych svoji energii někdy trochu nekrotil," prohlásil se zjevnou narážkou na incidenty z poslední doby.

Kalousek pak varoval před obtížným obdobím, které Česko i Evropu čeká.

"Evropa stojí na prahu vleklé finanční krize, větší než v roce 2009," prohlásil. TOP 09 bude podle něj muset vysvětlovat voličům, co je to "konzervativní strana", protože se za konzervativce budou vydávat i "nahnědlí extrémisté".

Úspěch v krajských volbách? Několik hejtmanů

Pečlivě připravenou režii sněmu pak nenarušil ani žádný návrh přímo od delegátů, takže zbývající čtyři místopředsedové TOP 09 se volili jen ze čtyř navržených kandidátů - všichni byli podle očekávání zvoleni.

Jediný nováček mezi místopředsedy
Jediný nováček mezi místopředsedy | Foto: Ludvík Hradilek

Jaromír Drábek, jinak ministr práce a sociálních věcí, dostal 164 hlasů, Marek Ženíšek 138 "kliků", Pavol Lukša 118 hlasů a jediný nováček mezi místopředsedy poslankyně Helena Langšádlová 133 "kliknutí".

"Chci vnést do práce TOP 09 ještě více praktických témat, konkrétních kroků - teď třeba zápas o zákon o veřejných zakázkách," řekla Aktuálně.cz po zvolení Langšádlová.

"A musíme se etablovat na krajské úrovni. Vnitrostranicky už jsme, ale jdeme vlastn do svých prvních krajských voleb," navázala na apel staronového předsedy.

Na dotaz, co by považovala za úspěch v krajských volbách, místopředsedkyně Langšádlová řekla, že "alespoň několik hejtmanů".

 

Právě se děje

Další zprávy