Kalousek: Klesající preference? Čekal jsem to horší

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 10. 2011 9:09
Kongres TOP 09 začal v Hradci Králové
1. místopředseda TOP 09
1. místopředseda TOP 09 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od víkendového sněmu strany TOP 09 v Hradci Králové - druhého v její dvouleté historii - se moc překvapení čekat nedá.

Už teď je jasné, že předsedou strany zůstane ten dosavadní. "Těžko si umím představit, že by chtěl někdo vyzvat Karla Schwarzenberga," říká jeho první místopředseda Miroslav Kalousek.

I on na svém postu zůstane a také čtyři zbylí místopředsedové se obmění jen minimálně. Nově mezi ně míří poslankyně Helena Langšádlová.

Jasné je i to, že TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí půjdou do krajských voleb příští rok v koalici - formálně tedy ne "TOP 09 s podporou Starostů", ale jako regulérní koalice. "Je naprosto vyloučené, abychom v některém kraji kandidovali proti sobě," dodává první místopředseda "topky".

Strana ještě oznámí nominaci svého předsedy jako kandidáta na prezidentské křeslo do voleb v roce 2013, ať už bude volba přímá, nebo budou prezidenta republiky opět volit poslanci a senátoři (což se už přes veškeré sliby politických stran pomalu jeví jako pravděpodobnější).

A.cz: Už jste před týdny říkali, že vaším kandidátem na prezidenta bude Karel Schwarzenberg. Myšlenka společného koaličního kandidáta je tedy úplně mrtvá?

Ze všech osobností, které známe, je nevhodnější kandidát Karel Schwarzenberg.

A.cz: Má na to ale ještě energii?

Karel má víc energie než řada třicátníků. Když na to přijde, je k neutahání.

A.cz: Když jsem narazil na vládní koalici: Karolína Peake z Věcí veřejných nám nedávno řekla: Vládu chce položit Kalousek, ale tak, aby to bylo na nás. Jste ještě koalice?

Koaliční vztahy jsou skutečně složité.

A.cz: Spíš přímo nepřátelské…

Pokud místopředseda koaliční strany (Tomáš Jarolím, pozn. A.cz - čtěte ZDE) podává na své partnery trestní oznámení jak na běžícím pásu, tak to jsem skutečně ještě nezažil. Konečně jsem pochopil slova pana prezidenta, že Věci veřejné obohatily veřejnou sféru. Ale přes různé pazvuky a bídný umělecký dojem tato vláda svůj legislativní plán plní. Zatímco Fischerova vláda, která byla milována, neudělala vůbec nic zásadního. Takže paní místopředsedkyně se mýlí, že chceme položit vládu.

Koaliční vztahy jsou frustrující
Koaliční vztahy jsou frustrující | Foto: Jan Langer

Ministři za TOP se měnit nebudou

A.cz: Jenže podívejte se: vláda se shodne na nějakém zákoně, ten dorazí do sněmovny a najednou koaliční partner chce zákon pozměňovat - třeba teď zvednout daně firmám. Je to tedy koalice, která se na něčem shodla?

To je mimořádně frustrující, že u Věcí veřejných nikdy nevíte ve středu, co je napadlo v úterý večer. A jsem přesvědčen, že ani oni v úterý ráno ještě nevědí, co je napadne večer. A vzbuzuje to dojem, že každý den je něco jinak. Ale realita není jiná, jiné jsou jen postoje jednotlivců. A pokud někdo prezentuje pětadvacet pozměňovacích návrhů, ještě to neznamená, že se na nich koalice shodne a ony projdou.

A.cz: ODS mluví o možné rekonstrukci vlády, až se ve sněmovně prohlasují reformní zákony, které vrátí Senát. Už jste o tom předběžně mluvili?

Ne. Personální otázky ve vládě jsou výsostně věcí premiéra a předsedů koaličních stran. Nedomnívám se, že jakékoliv rozhovory s panem předsedou Schwarzenbergem proběhly. Ale nemyslím si, že v případě ministrů za TOP 09 je uvažováno o jakékoliv personální výměně.

A.cz: K samotné TOP 09: je jasné, kdo bude předseda, kdo první místopředseda, dokonce v zásadě i další místopředsedové. Vypadá to jako stabilita. Není to ale spíš nehybnost?

Já v tom nevidím žádnou nehybnost. Ano, při ustavujícím sjezdu jsme se neznali, krajské organizace byly v zárodcích. Teď uběhly dva roky a během nich se strana teprve rodila. A stala se standardní stranou ukotvenou od Aše až po Starý Hrozenkov. Tento sjezd je vlastně završením tohoto procesu. A může probíhat soutěž na vnitrostranické funkce.

Budoucí lídři se rodí, ale nebudu jmenovat

A.cz: A rýsuje se tedy víc kandidátů?

Přiznám se, že nevím. Mohu vyloučit, že by někdo chtěl kandidovat na předsedu. Těžko si umím představit, že by chtěl někdo vyzvat Karla Schwarzenberga. Zatím nemám informaci, že by někdo chtěl kandidovat - kromě mě - na prvního místopředsedu. Zcela určitě dojde k nějaké obměně na funkci místopředsedů.

Máme víc nadějných, ale neřeknu, kdo to je
Máme víc nadějných, ale neřeknu, kdo to je | Foto: Jan Langer

A.cz: Karel Schwarzenberg je nezpochybnitelný lídr, vy jste vlastně výkonný předseda…

Já si někdy říkám "náčelník generálního štábu Jeho Jasnosti".

A.cz: Ale vidíte někoho třetího v pozadí, který by byl potenciálním lídrem do budoucna?

Nemyslím, že jsou jenom dva tahouni. My dva jsme možná v médiích nejviditelnější. To je kvadratura kruhu: médiím někdy i nabízím jiné kolegy, že je jim to či ono téma bližší, ale oni chtějí rozhovor se mnou. A mediální prostor člověk má a chce využít. A pak se za týden dočtu kritiku, že má strana jen dva tahouny.

A.cz: Rodí se tedy do budoucna nějaký lídr?

Vidím jich několik, ale bylo by nefér, kdybych teď jmenoval jednoho a na některé zapomněl.

A.cz: A kdybyste tedy měl těch několik jmenovat?

Neřeknu, nehněvejte se. Pak na někoho zapomenu a on si bude myslet, že jsem to udělal schválně.

Se Starosty a nikdy jinak

A.cz: Neznepokojují vás klesající preference? I čerstvá data CVVM vám přisuzují 14 procent místo 16 před prázdninami…

Upřímně řečeno, čekal jsem to horší. Jiná věc je, když říkáte, že přijdete s bolestivými opatřeními, a druhá, když je začnete skutečně dělat. Leckdo si řekne: já jsem si myslel, že budou šetřit, ale nevěděl jsem, že i na mě. Takže jestliže se pohybujeme tři, čtyři procenta pod volebním výsledkem, je to pro mě spíš příjemné překvapení.

A.cz: Máte politické dvojče - Starosty a nezávislé. Tu a tam se objeví přelévání členů z topky do Starostů a naopak. Je to v nějakém větším měřítku, nebo je to ojedinělé?

Jen ojedinělé. Jsme natolik personálně i ideově svázáni, že občasný přestup pokládám za naprosto přirozený. Nejviditelnější je to na práci poslaneckého klubu. Tam to předčilo veškerá má očekávání. Počáteční obavy, zda nevzniknou dvě frakce a třecí plochy mezi nimi, se ukázaly jako zcela liché. A v diskusi na klubu nemáte šanci poznat, kdo je za TOP a kdo za Starosty. Nemydlíme si vzájemně schody jako jinde.

A.cz: To ale třeba taky nemusí vydržet…

Doufám, že nám to dlouho vydrží! Obrovskou zásluhu na tom má samozřejmě předseda klubu Petr Gazdík. Myslím si, že na té pozitivní atmosféře klubu má lví podíl, způsobem, jak ho vede.

Se Starosty je to idyla
Se Starosty je to idyla | Foto: Jan Langer

A.cz: Neuvažujete o úplném splynutí?

Obě strany se touto myšlenkou zabývaly. A usoudili jsme, že těsná symbióza dává vyšší přidanou hodnotu.

A.cz: Myslíte, že tak posbíráte víc voličů…

Pevně doufáme. Je naprosto vyloučené, abychom v některém kraji kandidovali proti sobě, ale všude na jedné kandidátce.

Ve volném svazku posbíráme víc voličů

A.cz: A v krajských volbách to bude "TOP 09 a Starostové", nebo "Starostové a TOP 09"?

Stoprocentně to jasné není, ale nebude to předmětem sporu.

A.cz: A může to být v každém kraji různé?

I to je věcí úvah. To není věc prestiže…

A.cz: Ale marketingu?

Přesně. Je to věc marketingu. Jsou kraje, kde Starostové mají vynikající zvuk, a jsou kraje, kde je přitažlivější TOP 09.

A.cz: Vy tu spolupráci líčíte velmi idylicky. Přesto jsme narazili náhodou na třenice mezi TOP 09 a Starosty, namátkou na severu Čech nebo Brno. Takže třecí plochy se objeví…

To není ideové, to je otázka lidské chemie. Prostě někteří lidé se snášejí dobře, jiní hůře. V krajích, kde to zaskřípalo, to bylo tohle. A to se dá vždycky uklidnit.

 

Právě se děje

Další zprávy