Tlustý proti vládě: Reformy zabolí víc, než je nutné

Petr Holub
8. 8. 2010 9:15
Ministři zvolili příliš snadné řešení, pokud jde o úspory, tvrdí exministr
Vlastimil Tlustý jezdíval na Kongresy ODS, dokud byl v této straně vrcholným politikem. Pak se s ní rozešel ve zlém
Vlastimil Tlustý jezdíval na Kongresy ODS, dokud byl v této straně vrcholným politikem. Pak se s ní rozešel ve zlém | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Plošnými škrty poškodí vláda ekonomické oživení. Přitom jsou příliš opatrné a škrtat se bude ještě několikrát.

Značně kritické hodnocení si programovým prohlášením vysloužil kabinet Petra Nečase u bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého.

Snadné a nebezpečné úspory

„Nechci úsilí ministrů bagatelizovat. Vím, jak se s úsporami trápí, a vím, kolik negativních reakcí a kolik faktických potíží to přinese. Přirovnal bych to ale k amputovanému chodidlu. Když nemocnou nohu někomu napřed uříznete v kotníku, pak v koleni, pak ve stehně, tak mu příliš nepomůžete. Mnohem férovější je říct, že noha je ztracená, že s ní už nikdo nedokáže nic udělat a že jí musíme amputovat celou," uvedl Tlustý v rozhovoru pro Český rozhlas 6.

Podle bývalého ministra mají nedostatky ve vládním programu dvě příčiny. Ve snaze co nejrychleji ušetřit zvolili ministři příliš snadné řešení. „Jako jiné evropské země také Česká republika hledá úspory tam, kde je to snadné. To je hlavní kritérium," míní Tlustý.

Proto ministři přistupují k plošným personálním škrtům a nehledají agendu, která je zbytečná. „Vstupem do Evropské unie například ztratila smysl Celní správa a bylo by možné ji zrušit," uvádí jeden z možných příkladů Tlustý.

Vadí mu i to, že vláda zamýšlí šetřit také na investicích: „V dobách krize se stavěly hladové zdi, Němci stavěli dálnice, v dobách krize státy většinou neutlumovaly vlastní ekonomiku tím, že by snižovaly poptávku po výstavbě silnic a podobných věcech. Bohužel u nás přesně vidíte opak," postěžoval si exministr.

Nutná revize

Přitom plošné škrty v současné podobě nestačí a budou muset následovat další. Vláda totiž neřeší skutečnou situaci, do níž se v krizi dostala ekonomika a celý rozpočet. Ministři a úředníci se dosud nezbavili trvale přehnaného optimismu, podle kterého se v dohledné době dostaví oživení, které vytáhne podniky i stát ze současných potíží.  „Česká republika se dneska dopouští té chyby, že si nepřiznává stav věcí. Proto jsou úspory malé a ještě ke všemu strukturálně chybné," tvrdí Tlustý, který dokonce předpovídá, že se dramaticky propadne ještě letošní rozpočet.

Snaha škrtnout v letošních výdajích deset miliard podle něho nepřinese žádný užitek. Rozpočtu totiž reálně hrozí desetkrát vyšší výpadek. V příštích letech pak můžeme očekávat jen velmi pomalé zotavení nebo stagnaci.

„Když diagnóza podceňuje vážnost situace, bude muset být dále korigována. A bude docházet k obrácené salámové metodě, když budou vrstveny plátky dílčích reforem," prognózuje politik, který před volbami v roce 2006 sepsal ekonomický program pro ODS.

Cena za zpoždění

Tlustý doporučuje zásadní změny, které úplně změní chování státních financí. Proto oceňuje, že zvláště ministři za TOP 09 prosazují reformy, jaké navrhoval už v roce 2006. Chválí například sjednocení výběru daní a pojistného, zavedení jediné sociální dávky i sjednocení obou sazeb daně z přidané hodnoty.

Na jednotné sazbě devatenáct procent je podle bývalého reformátora vidět, jak se nevyplácí se změnami čekat. „Navrhoval jsem jednotnou sazbu patnáct procent a všem se tehdy zdála příliš vysoko. Dnes je přijatelná sazba 19 procent.," upozorňuje.

Dodává, že DPH nejde zvýšit, dokud se ekonomika neprobudí. „Zvyšovat daňovou zátěž v době krize je úplně chybné. Devatenáctiprocentní sazba DPH je jednak sazba dusivá, jednak se s ní stane něco podobného jako se spotřebními daněmi, které zvýšil Janota. Prostě dnes není problém nakupovat z Českých Budějovic v Linci. A já ze Slaného hravě dojedu do Drážďan. Jinými slovy, odnesou to ti, kteří si nikam dojet nemůžou, zejména důchodci. Aby se stát zachraňoval právě na nich, to se mi moc nezdá."

 

Právě se děje

Další zprávy