Tlustý o půjčce mlčí. I jako ministr

Sabina Slonková
29. 6. 2006 0:01
Praha - Ministr s nejasným původem majetku. I to bude možné říkat o Vlastimilu Tlustém, až usedne do čela ministerstva financí.
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Před lety díky tajnému mecenáši postavil dům ve Slaném. Ani dnes nehodlá okolnosti své půjčky zveřejnit.

V očích budoucího premiéra Mirka Topolánka to ale Tlustého pro post ministra klíčového resortu nediskvalifikuje. Stejně jako nedávné zjištění deníku Aktuálně.cz, že budoucí ministr měl přátelské vztahy se skupinou zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka.

Neřeknu, neřeknu...

Otázkám na téma "Kdo vám půjčil na bydlení?" Tlustý čelí už čtyři roky. Doposud úspěšně: jméno věřitele prostě odmítá vyslovit.

Nyní se ale situace změnila: má řídit strategické ministerstvo a bude spravovat veřejné peníze.

Bude mít pod kontrolou například konsolidační agenturu, která rozhoduje o prodeji posledních balíků pohledávek, leží před ním rozhodnutí o vstupu strategického investora do Aera Vodochody či ukončení sporů mezi státem a ČSOB.

On sám ale nemá pocit, že by veřejnost měla vědět, komu byl člen vlády v minulosti zavázaný.

...ani kdybych byl prezident

"Kdyby bylo jen na mně, skutečně bych to řekl už dávno. Ale nemůžu. Ti lidé, co mi půjčili, s tím prostě nesouhlasí. A že se stanu ministrem? Neřekl bych to, ani kdybych byl prezident," sdělil Aktuálně.cz Tlustý.

Budoucí ministr tak na sobě vědomě nechá podezření, že dlužil například kontroverzní osobě nebo mu někdo půjčil za nějakou protislužbu. A říká, že mu to nevadí.

"Takový je život. Já si o vás taky můžu myslet různé věci. Tu půjčku jsem už splatil, celé to bylo právně čisté a není za tím nic nekalého, takže v tom nevidím problém," míní budoucí šéf financí.

Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý
Mirek Topolánek a Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Své věřitele dodnes neprozradil ani Mirkovi Topolánkovi, který už dříve řekl, že by bylo lepší, kdyby Tlustý okolnosti půjčky zveřejnil. Budoucí premiér si ale nemyslí, že by z Tlustého minulosti mohl být do budoucna nějaký problém. Spoléhá na majetková přiznání, která chce zavést pro všechny své ministry.

"Kdo mu půjčil, mi neřekl. Ale po všech ministrech budu chtít majetkové přiznání," uvedl Topolánek.

Tlustý ale tvrdí, že peníze už dávno vrátil. Není tak jasné, zda se původ peněz vůbec v majetkovém přiznání objeví.

Topolánek: Nemám důvod k pochybám

Topolánka zatím nechává v klidu i zjištění, že Tlustý byl v minulosti v kontaktu s Igorem Šafrankem, nejbližším spolupracovníkem zavražděného Františka Mrázka. Policejní odposlechy prokázaly, že se Tlustý se Šafrankem bavili v šifrách a diskutovali mimo jiné o záležitostech spojených s konsolidační agenturou, v níž poslanec řídil dozorčí radu.

Foto: Aktuálně.cz

ZDE si můžete přečíst podrobnosti o kontaktech Vlastimila Tlustého s Igorem Šafrankem

Odhalení! Policie zkusila ovlivnit volby

Například v hovoru z 15. srpna 2001 Tlustý Šafrankovi říká: "On ovšem zítra v poledne náš pan kamarád odjíždí, takže mi to stačí v pondělí. Dnes jsem jednal s tím člověkem o té věci, která se týkala tvých kámošů tam kdesi, začíná to na L, je to zkratka a za tím L něco následuje, že by se o tom dalo jednat. Má eminentní zájem a bylo by dobré zorganizovat schůzku."

Topolánek říká, že se těmito záznamy doposud nezabýval. "Ani nevím, jestli jsou pravé. Já v tuto chvíli nemám v ruce nic, abych o Vlastimilu Tlustém pochyboval," dodal Topolánek.

Tlustý schůzky se Šafrankem nezapřel, hájí se ale tvrzením, že nevěděl o jeho napojení na Františka Mrázka. "Neměl jsem tušení, že Šafranko má vazbu na Mrázka. Toho jsem v životě neviděl a nikdy jsem se s ním nesešel. Naše schůzky se Šafrankem nikdy neřešily nic pro Mrázka," sdělil Aktuálně.cz Tlustý.

 

Právě se děje

Další zprávy