Tlustý je vyhazovu blíž než Morava. Aspoň podle stanov

16. 9. 2008 13:50
Morava: Zvážím, zda si nedat v ODS přestávku
Vyloučit Tlustého a Moravu z ODS? Není to jednoduché
Vyloučit Tlustého a Moravu z ODS? Není to jednoduché | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní aktér vyděračské politické aféry Jan Morava zvažuje, že sám požádá svoji místní organizaci ODS, aby mu dočasně pozastavila členství ve straně.

"Zvažuji, že požádám neratovické o dočasné pozastavení svého členství. Zvažuji také právní obranu kvůli nepravdivým výrokům na moji adresu," řekl Aktuálně.cz Morava.

Stejný závěr udělalo předběžně také oblastní sdružení ODS v Neratovicích, které včera vyslechlo Moravovu verzi skandálu.

"Pro tuto chvíli pro mě udělal maximum, odešel ze stranických funkcí. Existuje tady varianta přerušeného členství v ODS. Během té pauzy se ještě může očistit," řekl v pondělí večer šéf neratovické ODS Aleš Dlouhý.

Dnes v Rakovníku

Dnes bude ze stejného důvodu - kvůl účasti v aféře, přijat splustraníky v Rakovníku exministr financí a poslanec Vlastimil Tlustý.

Měl by jim vysvětlit, proč poskytl novinářům nastražené fotografie s jakoby intimními obrázky, díky nimž se dostal právě Jan Morava dostal do podezření z vyděračských obchodů.

Stejně jako neratovická buňka u Moravy bude dnes ODS v Rakovníku sbírat informace pro rozhodnutí, zda by měla Vlastimila Tlustého za podíl na aféře vyloučit z ODS.

Jak Aktuálně.cz zjistilo, vyloučit kohokoliv z ODS není až tak jednoduché.

"Stanovy jsou spíš neformální návod, jak se chovat. Velkou roli hrají rozhodnutí stranických smírčích výborů, které určují limity té volnosti," řekl Aktuálně.cz poslanec za ODS a předseda ústavně právního výboru Sněmovny Marek Benda.

Foto: Ludvík Hradilek
ČTETE VŠE O "KAUZE MORAVA"

ODS: Takové lidi nechceme

Špičky ODS daly jasně najevo, co si o Tlustém a Moravovi myslí. Od jejich počínání se okamžitě distancovaly.

Premiér Mirek Topolánek se navíc nechal slyšet, že je třeba stranu od takových lidí, jako jsou dva aktéři předvolební politické aféry, vyčistit.

Stanovy neříkají nic o podobném chování, kterého se Tlustý s Moravou dopustili. Vyloučit ze strany mohou regiony toho, kdo například neplatí členské příspěvky, neprosazuje program strany nebo kandiduje za jinou politickou stranu.

Stanovy ODS si můžete přečíst ZDE.

Neetické chování

Členové ODS musejí také dodržovat stanovy. Vyloučení jim hrozí tehdy, pokud se tak neděje.

"Ve stanovách se píše, že hlavním cílem je být demokratickou stranou. Podle mého soudu oba politici porušili zásady demokratického jednání svým neetickým chováním. To už je důvod pro odchod ze strany," domnívá se Marek Benda.

Připouští ovšem, že kolegové z krajů mohou mít na věc jiný pohled. Vyloučil, že by na ně kdokoliv z vedení strany tlačil.

"Může se také stát, že místní sdružení přijmou omluvu nebo vysvětlení a to plně postačí," řekl Benda.

"Zatím nevím, co teď budu dělat. Nějaké plány v hlavě mám," říká Morava. Po jednání zmizel domů na večeři.
"Zatím nevím, co teď budu dělat. Nějaké plány v hlavě mám," říká Morava. Po jednání zmizel domů na večeři. | Foto: Ludvík Hradilek
Mělnická ODS: Tlustý by měl složit mandát
Má Tlustý odejít? ODS je po skandálu rozdělena
Prosit Tlustého? To radši pád vlády, nadhodil Langer
ODS rozesílá straníkům SMS proti Tlustému a Moravovi

Odlišné hlasování

Podle lidí z mělnické oblasti už Jan Morava udělal dost. U Vlastimila Tlustého může být situace jiná.

Poslanec už dlouhodobě veřejně kritizuje vedení strany a několikrát už nehlasoval s koaličními poslanci.

"Nepamatuji se, že bychom v minulosti vylučovali kohokoliv ze strany pro odlišné hlasování. I v tomto je ODS poměrně liberální. Pokud ale někdo začne takto otevřeně bojovat proti straně.... Morava se snaží aspoň minimalizovat škody, které způsobil, už tím, že poměrně rychle zmizel. Vlasta Tlustý se je snaží evidentně maximalizovat, je to snaha za sebou co nejhlasitěji prásknout dveřmi," myslí si Benda.

 

Právě se děje

Další zprávy