Svoboda komplikuje ODS další triumf v Praze. Nyní uspěl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 3. 2010 12:29
Praha bude možná pro komunální volby trvale jedním obvodem
I pravidla rozhodnou, kdo zasedne na magistrátu
I pravidla rozhodnou, kdo zasedne na magistrátu | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ohromná plachta jako souhrnná kandidátka do pražského zastupitelstva. Tak by mohly trvale vypadat komunální volby v do zastupitelstva Prahy, i když se uvažovalo o tom, že Praha bude podobně jako v roce 2002 rozdělena do několika obvodů.

Poslanci propustili do dalšího projednávání návrh zákona předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody, který by z Prahy pro obecní volby trvale udělal jeden jediný volební obvod. Dosud počet volebních obvodů pro volby do zastupitelstva hlavního města kolísal. 

Svobodův zákon je součástí předvolební kampaně a jakousi dělostřeleckou přípravou právě na podzimní volby, v nichž politické strany cítí, že by mohly výrazně zlomit minulou dominanci ODS.

V posledních volbách občanští demokraté získali v zastupitelstvu Prahy nadpoloviční většinu, avšak podle posledních průzkumů své pozice výrazně ztrácejí. 

Svoboda: jsou to účelové manipulace

"Jsme svědky toho, že podle mocenského složení v Praze se různě mění volební obvody a sleduje se tím záměrně vytváření předpokladu pro možné vítězství té či oné politické strany," vysvětloval Svoboda důvody, proč ještě teď před podzimními komunálními volbami předkládá tento návrh.

A přidali se k němu i sociální demokraté.

"V tuto chvíli v Praze nevíme, jakým způsobem se máme připravit právě na volby, protože ODS jakoby vládce Prahy v tuto chvíli bude čekat na poslední možný okamžik, to znamená na parlamentní volby, právě proto, aby si mohla modelovat své volební obvody k obrazu svému," prohlásil poslanec ČSSD Miroslav Svoboda.

Faktem je, že Praha byla jediným volebním obvodem už při posledních volbách zastupitelstva v roce 2006, o čtyři roky dříve ale měla obvodů hned 5.

"Když byl jeden volební obvod, byla to obrovská plachta s poměrně malými písmenky. Zvláště občané třetího věku, ti starší, kteří už mají slabší zrak a neměli doma lupu, se velmi těžko orientovali na té plachtě," namítal Petr Bratský z ODS.

Pro zamítnutí návrhu ale hlasovali jen poslanci ODS a dva nezařazení. Předlohu navíc projedná sněmovna ve zkrácené lhůtě.

 

Právě se děje

Další zprávy