Svátek nesvátek. Pět ministrů zítra převezme úřad

Kateřina Eliášová
7. 5. 2009 14:25
Zbytek nováčků uvedou "staří" ministři do úřadu v pondělí
Family foto druhé Topolánkovy vlády. Zítra je vystřídají nováčci
Family foto druhé Topolánkovy vlády. Zítra je vystřídají nováčci | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní svátek, osm hodin večer. Na českých ministerstvech jsou v tuto dobu většinou v pohotovosti pouze vrátní.

Nebude tomu tak 8. května 2009. V den, kdy si většina Čechů bude užívat prodloužený víkend, bude na pěti úřadech večer rušno. Odcházející ministři budou předávat agendu svým nástupcům.

Důvody, proč se slavnostní akt odehraje v tak nezvyklou dobu, jsou dva.

Někteří z nových ministrů mají už v pondělí povinnosti spojené s českým předsednictvím, a proto musejí být do úřadu uvedeni už v pátek večer.

A je to také dáno časem, kdy prezident Václav Klaus vládu jmenuje. Šampaňským si s novými ministry přiťukne po čtvrté hodině odpolední.

Poté krátce zasedne vláda, na tiskové konferenci promluví oba premiéři, odstupující Mirek Topolánek a nový ministerský předseda Jan Fischer.

Čerstvě jmenovaný premiér Jan Fischer.
Čerstvě jmenovaný premiér Jan Fischer. | Foto: Ludvík Hradilek
Co říká nový premiér:
V područí stranických sekretariátů moje vláda nebude

Teprve pak se bude moct odehrát předání úřadů.

Bruselské povinnosti

Premiér Jan Fischer ve státní svátek uvede do úřadu hned pět členů nového kabinetu: Jana Kohouta na ministerstvu zahraničí, Martina Bartáka na obraně, Václava Riedlbaucha na ministerstvu kultury, Miroslavu Kopicovou na školství a Ladislava Mika na životní prostředí.

Ministři nejsou zváni na Hrad

Špatné a chladné vztahy mezi prezidentem Václavem Klausem a vládou odcházejícího premiéra Mirkem Topolánkem se zřejmě naposledy projeví i při jmenování nového kabinetu.

Ministři končící vlády nejsou zváni na Pražský hrad, a to ani na akt jmenování svých nástupců. Prezident tak ukončil tradici svých setkání s odcházejícími ministry, kdy jim děkoval za jejich práci.

"Paní ministryně Kopicová už v neděli odlétá do Bruselu, protože brzy ráno v pondělí předsedá evropské radě ministrů školství. Proto musí být do úřadu uvedena ještě před odletem," vysvětlila mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Do Bruselu míří v pondělí i Ladislav Miko. "Bude mít jednání související s jeho odchodem z vysoké funkce při Evropské komisi a přechodu na ministerstvo životního prostředí," řekl Aktuálně.cz mluvčí úřadu Jakub Kašpar.

Obdobné povinnosti čekají v Bruselu nového ministra zahraničí Jana Kohouta, který ještě předtím míří na Slovensko.

Pozdně odpolední šampaňské

Česko bude mít novou vládu zítra úderem čtvrté hodiny odpolední. Ani tato doba není příliš zvykem. Prezident většinou vládu jmenuje v dopoledních hodinách, i kvůli uvádění ministrů do jejich úřadů.

"Organizaci předávání úřadu má plně v kompetenci Úřad vlády, my se pouze tomuto faktu podřizujeme," vysvětlil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Například u tohoto ministerstva nebylo třeba spěchat, nový ministr v pondělí žádné zahraniční povinnosti nemá.

Stejně je tomu tak u ministra kultury Václava Riedlbaucha. "Je to trochu nezvyklé, ale tak to stanovil Úřad vlády. Pan ministr má povinnosti v Bruselu až v úterý," uvedl mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

"Datum a čas jmenování nové vlády si neurčil Úřad vlády, museli jsme se přizpůsobit rozhodnutí prezidenta republiky, který původně plánovaný termín 9. května posunul na státní svátek 8. května," zní oficiální stanovisko vlády.

Zbytek ministrů uvede Jan Fischer do úřadu v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy